Sari la conținut

Ce mănânci ca să topeşti grăsimea de pe burtă

Proteinele, apa sau substanţele care reduc apetitul sunt elementele cheie în construirea unei diete eficiente.

Experţii vă oferă o listă cu alimente care reduc apetitul şi vă ajută să daţi jos burta fără efecte adverse asupra sănătăţii, pe termen lung.

1. Iaurtul grecesc menţine senzaţia de saţietate

Ceea ce face iaurtul grecesc ideal în curele de slăbire este conţinutul mare de proteine. Obţinut din lapte de capră sau oaie, iaurtul grecesc are de două ori mai multe proteine decât iaurturile de vacă. Proteinele rămân în stomac pentru mai mult timp, spun specialiştii, ceea ce menţine senzaţia de saţietate.

„Procesul de metabolizare este mai lent decât în cazul carbohidraţilor şi la fel absorbţia lor. În acest caz, eliberarea de energie se face în trepte”, explică Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul „MC²” din Bucureşti.

Dezavantajul este că unele iaurturi greceşti au mai multă grăsime decât cele din lapte de vacă. Deci, în dietele de slăbit sunt recomandate cele degresate şi cele cu conţinut scăzut de zahăr.

2. Ceaiul verde arde grăsimile abdominale

Mai multe studii sugerează că ceaiul verde ajută la pierderea în greutate, prin stimularea organismului să ardă grăsimi abdominale. Pentru ca efectul să fie cel scontat este necesar să beţi ceai verde de mai multe ori pe zi.

„Dar atenţie! Folosit în cantităţi mari, dă o falsă scădere în greutate prin deshidratarea pe care o produce datorită efectului său diuretic”, avertizează Ionuţ Ştefan.

3. Scorţişoara aduce savoare fără calorii

Studii recente arată că scorţişoara poate avea un efect de stabilizare a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru ar putea reduce pofta de mâncare, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2, spun nutriţioniştii.

Puneţi scorţişoară în cafea, ceai sau chiar în iaurt, pentru a adăuga un plus de savoare fără a multiplica numărul de calorii.

4. Ardeiul iute te ajută să mănânci cu măsură

Gustul picant al ardeiului iute este dat de o substanţă fără miros numită capsacină, care se pare că are capacitatea de a reduce apetitul şi de a accelara metabolismul pentru perioade scurte de timp.

În plus, oamenii au tendinţa de a mânca mai puţin atunci când mâncarea este picantă.

„Mâncărurile condimentate dau o senzaţie de saţietate precoce prin iritarea mucoasei digestive, dar trebuie consumate cu măsură întrucât pot provoca afecţiuni ale esofagului, gastrice sau colorectale”, atenţionează nutriţionistul.

5. Fructele ţin stomacul plin

Grapefruitul, pepenele, merele, perele şi fructele de pădure vă ajută să vă simţiţi stomacul plin, cu foarte puţine calorii. Nutriţioniştii atribuie această senzaţie cantităţilor mari de fibre solubile a căror digestie durează mai mult.

Dacă mâncaţi un fruct sau beţi un pahar de suc natural înainte de masă, veţi putea reduce numărul de calorii acumulate în timpul mesei. Pentru mai multe fibre consumaţi merele şi perele cu coajă.

Dacă simţiţi nevoia să mâncaţi ceva dulce, fructele de pădure sunt cea mai bună variantă. Sunt foarte aromate, au un gust dulce-acrişor şi un sfert din caloriile unei prăjituri.

6. Legumele crude

Morcovul, castravetele, ardeiul gras sau ţelina vă satisfac dorinţa de a ronţăi, au puţine calorii şi sunt pline de apă, deci dau senzaţia de saţietate. În salate, pot fi combinate cu peşte, piept de pui sau curcan, şuncă slabă de pui sau curcan, albuş de ou fiert, brânză proaspătă de vaci sau măsline verzi.

7. Peştele cu puţine grăsimi

Una dintre cele mai importante surse de proteine, peştele este un aliment care se bucură de un conţinut redus de grăsimi. Acest lucru nu este valabil însă pentru orice tip de peşte.

„Se recomandă peştele slab: păstrăv, şalău, cod, merluciu, doradă, biban, ştiucă. Evitaţi somonul, rechinul,calcanul, care sunt de obicei mai săţioşi prin conţinutul mai mare de grăsimi.”

8. Quinoa, fără colesterol

Quinoa e un tip de cereale care creşte pe culmile înalte ale munţior din America de Sud, cu boabe mici, rotunde, cu un conţinut mare de proteine (14 grame din 100) şi lipsite de colesterol. Boabele se prepară prin fierbere şi, mai rar, prin prăjire şi pot înlocui orezul.

„Supele sau preparatele cu legume în amestec cu quinoa sunt foarte utile”, spune nutriţionistul.

La noi, aceste cereale se comercializează în special în magazinele cu produse bio.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel