Sari la conținut

Ce mâncăm dacă avem intoleranță la gluten? Alimente de evitat în boala celiacă

efectele glutenului asupra creierului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Efectele glutenului asupra creierului

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care dăunează peretelui intestinal și interferează cu absorbția nutrienților. Se estimează că 1 din 133 de americani are boală celiacă. Din păcate, mulți dintre cei cu această tulburare nu știu că o au. Sunt afectați atât bărbații, cât și femeile, tinerii și bătrânii. Dacă aveți boală celiacă și continuați să consumați gluten, ați putea cauza probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv osteoporoză, malnutriție și chiar cancer. Prin urmare, este important să știți ce alimente ar trebui să evitați.

Ce este glutenul?

Glutenul se găsește într-o varietate de cereale, inclusiv grâu, orz, speltă și făină. Cele mai frecvente cereale pe care oamenii le consumă sunt grâul, secara și orzul. Cu toate acestea, oricare dintre cerealele enumerate mai sus poate fi găsită într-o varietate de alimente.

Cereale fără gluten

Vă puteți bucura de mai multe cereale dacă aveți boală celiacă, inclusiv:

 • Orez
 • Quinoa
 • Mei
 • Porumb
 • Hrişcă

Ovăzul este un alt cereal fără gluten; cu toate acestea, ele vin frecvent în contact cu grâul în timpul procesării, așa că este important să alegeți ovăzul care este etichetat ca fără gluten. Multe dintre aceste cereale sunt disponibile sub formă de făină, care poate fi înlocuită într-o varietate de rețete.

Alimente fără gluten

Există o serie de alimente fără gluten de care te poți bucura, inclusiv:

 • Fructe
 • Legume
 • Carne
 • Peşte
 • Lactate
 • Fasole
 • Nuci

FDA a adoptat o lege prin care numai produsele care conțin mai puțin de 20 de părți de gluten pe milion pot fi etichetate ca fără gluten. În plus, orice produse fără gluten care conțin grâu trebuie să aibă o descriere care să indice că au respectat cerințele FDA.

intoleranta la gluten
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimente de evitat cu boala celiacă

Multe dintre lucrurile pe care le plac oamenii pot conține gluten. Învățarea alimentelor de evitat va ajuta la prevenirea reacțiilor și a daunelor. Grâu, inclusiv bulgur, gris, farro, speltă și durum, împreună cu triticale, secară și orz.

Pastele, cu excepția cazului în care sunt etichetate ca fără gluten, conțin adesea gluten. Alte articole, inclusiv băuturile din malț, berea, sosul de soia și sosul Teriyaki pot conține grâu și trebuie evitate.

Brânza albastră este un alt produs care poate conține gluten. De multe ori, se face cu matriță pentru pâine.

Glutenul este adesea prezent în timpul procesării alimentelor procesate, aromelor artificiale, coloranților artificiali, coloranților, fructe uscate, cartofi prăjiți, brânzeturi procesate, condimente și sosuri pentru salate. Prin urmare, majoritatea medicilor recomandă să achiziționați numai produse etichetate ca fără gluten.

Produse non-alimentare care pot conține gluten

Știați că produsele de machiaj, cum ar fi balsamul de buze, rujul și luciul de buze ar putea conține gluten?

Alte articole care pot conține gluten includ suplimente de vitamine și minerale, formule din plante, medicamente fără prescripție medicală și medicamente pe bază de rețetă.

În cele din urmă, s-ar putea să te surprindă să știi că până și aluatul de joacă poate conține gluten.

Pentru a deveni fără gluten, trebuie să eviți toate urmele de gluten; prin urmare, trebuie să fii vigilent pentru a evita orice urme de gluten. Citiți cu atenție etichetele. Vei fi surprins de alimentele care au gluten. De asemenea, trebuie să fii foarte atent când ieși la masă. Întrebați restaurantul dacă au un meniu fără gluten și informați personalul de așteptare că aveți boală celiacă. Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că mâncarea este manipulată corect.

Un test de sensibilitate alimentară poate ajuta la identificarea oricăror sensibilități la gluten.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel