Sari la conținut

Ce ne rezervă vremea în următoarele două săptămâni. Anunțul meteorologilor

ploi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ploi abundente in Italia

Vremea se arată capricioasă la început de vară. Specialiștii au anunțat cum vor fi următoarele două săptămâni din punct de vedere meteo.

Când se termină această instabilitate atmosferică?

Potrivit unei informări recente ANM, în regiunea Dobrogei, regimul termic diurn va marca o creștere treptată pe întreg parcursul intervalului de prognoză și se va concretiza prin medii regionale ale temperaturilor maxime de 23 de grade la începutul primei săptămâni și de 27 de grade la sfârșitul celei de a doua săptămâni de prognoză. Nopțile vor fi calde, iar la nivelul întregii regiuni media temperaturilor minime va fi de 17…18 grade, cu cele mai ridicate valori spre sfârșitul intervalului de prognoză.

Aversele se vor semnala și în această regiune în intervalul 15-23 iunie, după care probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi în diminuare.

În Muntenia, pentru următoarele două săptămâni, intervalul va debuta cu vreme ușor răcoroasă, caracterizată printr-o valoare medie regională a temperaturilor maxime de aproximativ 25 de grade. Apoi, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât, spre finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză, se va atinge o valoare medie de 29 de grade, normală pentru sfârșit de iunie. Media temperaturilor minime va fi de 14…16 grade pe aproape întreg parcursul celor două săptămâni de prognoză.

Instabilitatea atmosferică va fi în continuare accentuată și, mai ales în intervalul 15 –23 iunie, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate.

În Oltenia, regimul diurn al temperaturii aerului va marca o creștere ușoară, astfel încât media termică la scara întregii regiuni va fi de 24 de grade în primele zilei ale intervalului de prognoză și va atinge aproximativ 29 de grade în jurul datei de 28 iunie, apropiată de media multianuală a perioadei. Media minimelor nu va avea variații semnificative, urmând a fi de 15 grade în prima săptămână a prognozei și de 16 grade în cea de a doua săptămână.

Instabilitate atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, dar îndeosebi în intervalele 15-18 iunie și 21-24 iunie aversele se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ.

La munte, valorile termice vor fi aproapiate de mediile multianuale specifice perioadei. La nivelul zonei montane, nu vor fi variații semnificative de la o zi la alta, astfel încât temperaturile maxime se vor situa, în general, între 16 și 18 grade, cu cele mai ridicate valori spre finalul intervalului de prognoză, iar media minimelor termice va fi relativ constantă și se va situa în jurul a 9 grade în prima săptămână și 10 grade în cea de a doua.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial și, mai ales în prima săptămână, acestea vor fi mai importante cantitativ.

În Transilvania, în primele zile ale intervalului de prognoză (15 – 21 iunie) se vor înregistra temperaturi maxime de 23…24 de grade, în medie. Ulterior, regimul termic diurn va marca o creștere ușoară, iar media regională a maximelor se va situa în jurul a 26 de grade, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic pentru această perioadă. Media temperaturilor minime va fi de 13…14 grade, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Instabilitate atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă aversele vor fi pe arii mai extinse și importante cantitativ, îndeosebi în intervalul 15 – 21 iunie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic diurn va caracteriza o vreme ușor răcoroasă, media regională a temperaturilor maxime urmând a fi de 24…25 de grade în perioada 15 – 21 iunie. Ulterior, temperatura aerului va fi în creștere de la o zi la alta, astfel încât, între 26 și 28 iunie, maximele vor fi de 28…29 de grade, apropiate de normele perioadei. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză și se va concretiza prin valori de 15…16 grade.

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată, astfel încât vor fi ploi, mai ales averse, ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel