Sari la conținut

Ce NU ai voie să faci în caz de cutremur. Mulți fac această greșeală

Sursă: Rețete și vedete

Să fii pregătit pentru un cutremur este o sarcină și o responsabilitate permanentă. Un cutremur este unul dintre cele mai grave dezastre naturale care pot avea loc într-o zonă urbană. Iată câteva dintre lucrurile pe care nu trebuie să le faceți în timpul unui cutremur.

Ce NU îți recomandă salvatorii și experții să faci în timpul unui cutremur

Pe baza anilor de cercetare despre modul în care oamenii sunt răniți sau uciși în timpul cutremurelor și a experiențelor echipelor de căutare și salvare din SUA și din străinătate, aceste trei acțiuni nu sunt recomandate pentru a vă proteja în timpul cutremurelor:

NU fugiți afară sau în alte încăperi în timpul cutremurului

Zona din apropierea pereților exteriori ai unei clădiri este cel mai periculos loc în care vă puteți afla. Ferestrele, fațadele și detaliile arhitecturale sunt adesea primele părți ale clădirii care se prăbușesc. Pentru a vă feri de această zonă periculoasă, rămâneți înăuntru dacă sunteți înăuntru și afară dacă sunteți afară.

De asemenea, trepidațiile pot fi atât de puternice încât nu veți putea să vă deplasați prea mult fără să cădeți, iar în fața dumneavoastră pot cădea sau pot fi aruncate obiecte la care nu vă așteptați. Rănile pot fi evitate dacă vă aruncați la pământ înainte ca cutremurul să vă doboare.

NU stați în pragul unei uși

Ușa este cel mai sigur loc în care să te afli în timpul unui cutremur. Adevărat – dacă locuiți într-o casă veche, din adobe nefortificată sau în unele case mai vechi cu structură din lemn. În casele moderne, ușile nu sunt mai rezistente decât orice altă parte a casei, iar ușa nu vă protejează de cea mai probabilă sursă de rănire – căderea sau zborul obiectelor. De asemenea, este posibil să nu vă puteți sprijini în ușă în timpul unui seism puternic. Sunteți mai în siguranță sub o masă.

NU intrați în „triunghiul vieții”

În ultimii ani, a circulat un e-mail care descrie o alternativă la sfatul consacrat de mult timp „Aruncă-te, acoperă-te și ține-te bine”. Așa-numitul „triunghi al vieții” și unele dintre celelalte acțiuni recomandate în e-mail sunt potențial amenințătoare de viață, iar credibilitatea sursei acestor recomandări a fost pusă la îndoială pe scară largă.

Sfatul privind „triunghiul vieții” (întotdeauna să te așezi lângă o masă și nu sub ea) se bazează pe mai multe ipoteze greșite:

  • clădirile se prăbușesc întotdeauna în caz de cutremur (greșit – în special în țările dezvoltate, iar prăbușirea „clădirilor” plate este rară oriunde);
  • atunci când clădirile se prăbușesc, ele strivesc întotdeauna toată mobila din interior (greșit- oamenii DOAR supraviețuiesc sub mobilă sau alte adăposturi);
  • oamenii pot anticipa întotdeauna modul în care clădirea lor s-ar putea prăbuși și pot anticipa locația spațiilor goale care pot supraviețui (greșit- direcția de zguduire și aspectele structurale unice ale clădirii fac acest lucru aproape imposibil) ;
  • în timpul unui seism puternic, oamenii se pot deplasa în locația dorită (greșit- cutremurul poate face ca deplasarea să fie foarte dificilă și periculoasă).

Unele alte recomandări din e-mailul „triunghiul vieții” se bazează, de asemenea, pe ipoteze greșite și sunt foarte periculoase.

De exemplu, recomandarea de a ieși din mașină în timpul unui cutremur și de a te întinde lângă ea presupune că există întotdeauna o autostradă ridicată deasupra ta care va cădea și îți va strivi mașina.

Bineînțeles că există foarte puține autostrăzi supraînălțate, iar culcatul lângă mașină este foarte periculos, deoarece mașina se poate mișca și vă poate strivi, iar ceilalți șoferi s-ar putea să nu vă vadă pe jos!

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel