joi, iunie 1, 2023

Ce nu trebuie să faci în Duminica Floriilor. Ortodocşii prăznuiesc, duminică, 9 Aprilie, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori.

În acest an, sărbătoarea este pe 9 Aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui. Românii urmează mai multe tradiții și obiceiuri.

Te-ar mai interesa: Alimente care ajută la prevenirea cheagurilor și a...

Sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim a fost suprapusă peste cea a zeiţei romane a florilor, Flora, de unde şi denumirea populară pe care a primit-o. Astfel, pe lângă sărbătoarea creştină a intrării Mântuitorului în Ierusalim au apărut şi nenumărate obiceiuri şi tradiţii, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, cele mai multe de sorginte păgână.

Ce nu trebuie să faci în Duminica Floriilor

Potrivit EVZ, în ziua de Florii nu se lucrează. La sate se coc pâini împletite din făină de grâu, care apoi se dau de pomană.

Pentru că este dezlegare la pește, acesta nu trebuie să lipsească de pe masă.

Te-ar mai interesa: Ai peste 50 de ani? Căsătoria poate preveni diabet...

Nu trebuie să vă spălați pe cap, pentru că se spune că veți albi înainte de vreme.


Tradiții și obiceiuri

Florii 2023. De exemplu, de Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă pentru aerisire.

Te-ar mai interesa: Situație alarmantă în România: anul sunt diagnosti...

Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

Florii 2023. De asemenea, la miezul nopţii se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că ai deficit de potasiu – m...

În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.

La toate popoarele creştine pot fi întâlnite diferite obiceiuri, unele chiar similare celor de la noi, majoritatea având în prim-plan palmierul sau salcia. Aceste tradiţii nu au nimic în comun cu spiritul creştinesc al praznicului Intrării Mântuitorului în Ierusalim.

Te-ar mai interesa: Simptome de accident vascular cerebral. Nu ignora ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private