sâmbătă, martie 25, 2023

Ce pățești dacă iei prea mult paracetamol? Paracetamolul este cel mai folosit analgezic si multe persoane sunt tentate sa exagereze fara a lua in seama faptul ca si acesta poate fi fatal, la fel ca multe alte medicamente. Specialistii britanici trag un semnal de alarma, amintind ca nu putine sunt cazurile in care s-a ajuns la deces accidental, de pe urma ingerarii prea multor astfel de tablete intr-o perioada scurta de timp.

Te-ar mai interesa: Premieră medicală mondială: Un pacient complet orb...

Potrivit specialistilor britanici, citati de Daily Mail, riscul este mai mare de a sfarsi din cauza ficatului care cedeaza de pe urma unei supradoze accidentale decat din cauza celei intentionate. Multi iau paracetamol sau/si alte medicamente ce contin aceeasi substanta activa si din dorinta de a ameliora anumite dureri, cum ar fi cele de spate, stomac, cap si dinti. In aceste cazuri trebuie sa se retina ca sub nicio forma nu trebuie sa se depaseasca 8 tablete de 500 mg pe zi, adica echivalentul a 4 g.

Ce pățești dacă iei prea mult paracetamol?

Mai rau este ca nici macar nu e nevoie sa se depaseasca prea mult aceasta cantitate. Foarte putin peste aceasta doza maxima poate face ca ficatul sa nu mai functioneze, efectele fiind permanente, declara un cercetator de la Universitatea Edinburgh, citat de British Journal of Clinical Pharmacology. Iar daca efectele nu se resimt pe moment, ele se acumuleaza in timp, putandu-se dovedi fatale la un moment dat.

Te-ar mai interesa: Medic: suplimentul natural care ne ajută să combat...

Pentru a evita excesele, care apar in general in cazul durerilor puternice, doza recomandata este de jumatate de pasila pentru copii intre sase si noua ani, de sase sau patru ori pe zi. Intre noua si 12 ani doza recomandata este de o pastila de trei sau patru ori pe zi.

Pana in 15 ani, copii pot urma un tratament cu paracetamol si se recomanda o pastila de patru sau sase ori zilnic. Adultilor le sunt recomandate una sau doua pastile de sase ori pe zi, pentru a fi eficiente.

Te-ar mai interesa: OMS, semnal de alarmă: Numărul deceselor provocate...

Nu uita ca un tratament prelungit cu paracetamol poate dauna ficatului si rinichilor. Mai mult, unele persoane sunt sensibile la acest medicament si dupa prima pastila chiar li se irita limba si se umfla chiar.

Este supradoza atunci cand inghiti 16 pastile de paracetamol deodata. Copiilor le poate fi fatala o astfel de supradoza, deci daca cel mic din greseala a luat pastile cu pumnul, trebuie mers la camera de garda de urgenta.

Te-ar mai interesa: Vindecări miraculoase de boli grele făcute de Arse...

Alte efecte adverse ale folosirii improprii a paracetamolului sunt febra puternica, ulcerul bucal, migrenele chiar.

Mai mult, in cazul unei migrene puternice, specialistii au observat ca excesele sunt foarte frecvente. Tentatia de a lua inca o pastila este foarte mare si astfel se poate ajunge la supradoza, dar durerea nu dispare.

Simpla pastila de paracetamol este periculoasa daca se dubleaza cu un tratament impotriva infectiilor (cloramfenicol), cu alcool sau cu sedative. Potrivit sondajelor specialistilor americani, zilnic sunt cazuri de supradoze cu paracetamol, in special la batrani, care nu isi controleaza atent doza administrata.

Te-ar mai interesa: Medic celebru: există viață după moarte! Acestea s...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private