Sari la conținut

Ce pensie trebuie să ai pentru a primi medicamente compensate cu 90%? Anunțul oficial a CNAS

medicamente
Sursă foto: Observatorul Prahovean
Inlocuitor pentru un medicament

Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a pus la dispoziția pensionarilor un ghid cu ajutorul căruia se explică modalitatea de compensare a medicamentelor.

În ceea ce-i privește pe pensionari ei pot primi medicamente compensate cu 90% dacă au nevoie de medicamente din sublista B și nu au pensie mai mare de 1.830 de lei.

Informațiile apar într-un ghid prezentat de Casa națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Compensarea începe de la 20% și ajunge la 100% după cum urmează:

  • 90% pentru medicamentele din sublista A;
  • 50% pentru medicamentele din sublista B;
  • 100% pentru medicamentele din sublista C;
  • 20% pentru medicamentele din sublista D;
  • 50% sau 100% pentru medicamentele din sublista E, în functie de segmentele populaționale cărora li seadresează aceste medicamente.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 18 ani, gravidele și lehuzele, tineri de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenți de liceu până la începutul anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenți și persoanele prevăzute în legile speciale beneficiază de gratuitate suportată din Fond (compensare 100% din prețul de referință) și pentru medicamentele, din sublistele A, B și D.

Pensionari cu venituri din pensii și indemnizație socială pentru pensionari de până la 1.830 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare 90% din prețul de referință pentru medicamentele din sublista B.

Lista actualizată, din 2024, se găsește pe site-ul oficial al CNAS

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De unde pot fi achiziționate medicamentele compensate?

CNAS face o precizare importantă: „În sistemul asigurărilor sociale de sănătate, medicamentele compensate pot fi prescrise și decontate pentru afecțiunile care se regăsesc în „Rezumatul caracteristicilor produsului” aprobat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania sau în condițiile prevăzute în protocoalele terapeutice pentru acele medicamente restricționate la prescriere”.

Mai trebuie spus că „medicamentele prescrise în regim compensat pot fi ridicate de la farmacie de beneficiarul prescripției medicale sau de altă persoană în numele acestuia, prin prezentarea cardului național de sănătate”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel