luni, iunie 14, 2021

Lucian Duță, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cadrul unui interviu realizat de Realitatea și preluat de Capital, a dezvăluit adevărul despre cardul național de sănătate pe care

românii sunt obligați să îl aibă pentru  a putea beneficia de serviciile de sănătate publice.

Conform declarațiilor lui Lucian Duță, acest card de sănătate este o modalitate ușoară a statului de a monitoriza înreaga populație și de a avea acces la date cu caracter sensibil.

”Acest card de sănătate este rezultatul unui compromis pe care eu am fost nevoit să-l fac în 2010, pentru că acest card de sănătate nu se putea face fără baza de date a cetățenilor din România.

Cu alte cuvinte, nu existau în acel moment baze de date agregate referitoare la toți cetățenii din România. Și vă spun și

de ce, pentru că serviciile speciale, vorbim aici SRI, SIE, „Doi și-un Sfert”, Armată, sistemul de justiție nu erau de acord să dea acele date personale despre acei angajați din motive pe care unii le înțeleg, alții nu le înțeleg.

Să spunem de sistemul de justiție, vă dau un exemplu: nu convine nimănui să avem datele personale ale unui procuror sau ale unui judecător, care, să fac o paranteză, fiecare poate avea o cădere nervoasă și apoi să poată reveni în câmpul muncii recuperat.

Ce se întâmplă cu un cetățean care la un moment dat este șantajat cu: „domnule, tu ești nebun!”, nefiind convenabil sistemului?” s-a

întrebat retoric medicul.

Cum s-a ajuns la crearea acestei baze de date de monitorizare a populației?

”La mine s-a prezentat foarte devreme un domn general care fusese adjunct la SRI, abia ieșit la pensie, generalul (Dumitru n.n.) Zamfir, împreună cu doamna (Irina n.n.) Socol, iar domnul general mi-a ținut o întreagă teorie despre necesitatea unificării bazelor de date, este un deziderat foarte exact și foarte dorit de SRI pentru a face un așa-zis sistem „Big Brother”.

Cu alte cuvinte, sistemul „Big Brother” de la SRI, cel de monitorizare a populației, nu se putea face

niciodată în absența sistemului informatic de la CNAS. Parctic, ei au transplantat și au replicat acest sistem în mod ilegal și l-au folosit la un moment dat.

Am și fost dus atunci și am avut întâlnire la sediul lor și cu domnul Maior și cu domnul Coldea, nu era nicio chestiune ascunsă”, spune el.

Fostul șef al CNAS afirmă că este implicat și Guvernul României care a ascuns adevărul la Bruxelles, în vederea obținerii finanțării necesare realizării proiectului.

”Cu alte cuvinte, fondurile României au fost accesate de Guvernul României pentru a face două proiecte care se numesc „SIIC Analytics”

și „SII Infrastructură”, adică sistem informatic integrat. Adică interconectarea tuturor bazelor de date, astfel încât ministerele importante să aibă acces la date în timp real. Pentru asta a dat Bruxelles-ul banii, pentru a face un sistem integrat civil și public în subordinea guvernului” completează fostul șef al CNAS

Cum funcționează cu adevărat acest sistem?

Lucian Duță a spus că ”Acest sistem „Big Brother”, practic, după ce sunt adunate toate datele, aceste baze de date, el avea nevoie de o structura cibernetică. Ca să funcționeze, ca să poată fi pus în funcțiune, în afară de bazele de date, avea nevoie de o structură cibernetică, un motor se numește, pe care nu-l fac, aparent, decât două firme mari din lume: americanii și Cambridge Analytica.”

”Aceste motoare, practic, în momentul în care corelează bazele de date, acestea despre noi, cu tot ce există în sondarea internetului despre noi, practic cu un singur click, toată viața dvs. poate fi expusă instantaneu, inclusiv lucruri mult mai subtile și mult mai neplăcute. Absolut, aici nu-i vorba că accesezi starea de sănătate a fiecăruia dintre noi și este vorba despre viața privată. Aceste motoare pe care, repet, noi am fost și am spus că sunt pentru Guvernul României la Bae Systems.
Ele sunt folosite pentru uz militar, exact. Și atunci, această firmă englezească nu putea să vândă aceste motoare decât cu acordul Marii Britanii, unde trebuie să declari cine este beneficiarul, ori noi am declarat că beneficiarul este Guvernul României, că de aia am luat fonduri europene.”, spune el.

Cine a creat acest sistem?

”Este un ”copil” crescut de generalul Dumitru Zamfir, care a fost directorul IT în SRI. El a coordonat în mod direct proiectele de la CNAS. Dl general Stătescu este cel care a coordonat, din punct de vedere tehnic, și a premeditat cele două proiecte, de la CNAS și de la SRI, bazele de date, sistemul medical informatic, astfel încât acesta să poată fi transferat și să fie compatibil mai departe cu acel sistem „Big Brother”, pentru că tot proiectul și caietul de sarcini de la SRI, știu sigur, a fost coordonat și implementat tot de domnul general Stătescu și este o întâmplare, desigur, că sistemul „Big Brother” și licitația CNAS sunt făcute de aceleași firme românești – respectiv Siveco, pentru că acolo unde apare domnul general Stătescu, apare automat și Siveco”, spune el.

 

Ultimele stiri

Parteneri