Sari la conținut

Ce pensie vei avea după 30 de ani de muncă. Casa de Pensii vine cu explicații

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie

CNPP a publicat modelele de decizii privind recalcularea pensiilor, planificată pentru toamnă, aceste patru documente fiind deja disponibile în Monitorul Oficial.

În ordin se precizează că deciziile de recalculare se vor emite în două exemplare. Unul va fi predat beneficiarului, iar altul va fi reținut în dosarul de pensie.

Pe fiecare exemplar se menționează numele și prenumele directorului executiv sau, dacă este cazul, al directorului executiv adjunct al Direcției pentru stabilirea și plata prestațiilor sau al șefului casei locale.

Legea stabilește că recalcularea ține cont de mai multe aspecte, cum ar fi:

În cadrul recalculării în temeiul noii legi a pensiilor, se va ține cont de următoarele:

-Perioada de contribuții contributive;

-Perioada de contribuții necontributive;

-Perioada asimilată (necontributivă);

-Perioada în sistemul neintegrat (referindu-se la cele trei legi pe baza cărora polițiștii, militarii și avocații au ieșit la pensie, emise în 2004, 2001 și 2000);

-Perioada de contribuții contributive pentru care sunt acordate puncte de stabilitate.

În privința acordării punctelor de stabilitate, acest lucru se face în cazul unei perioade de stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani.

Numărul total de puncte acumulate la 1 septembrie 2024 este, prin urmare, suma punctelor anuale până la 31 august 2024 plus numărul de puncte de stabilitate.

Pentru stabilirea cuantumului pensiei, se folosește valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei.

În cazul în care din recalculare rezultă o pensie mai mică, acest lucru va fi menționat în decizie, însă nivelul anterior al pensiei în ceea ce privește plățile va fi menținut.

Cum sunt acordate punctele de stabilitate prin lege

La calculul numărului total de puncte se mai adaugă, pentru fiecare an de activitate lucrat peste stagiul minim de cotizare de 25 de ani, un număr de puncte suplimentare, după cum urmează:

– 0,50 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani;
– 0,75 puncte pentru fiecare an lucrat peste 30 de ani;
– un punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Punctele de stabilitate sunt acordate, totodată, proporțional pentru fracțiunile de an. Aceste puncte au rolul de a stimula munca îndelungată și sunt acordate pentru perioade de stagiu de cotizare.

Punctele de stabilitate nu sunt acordate în cazul în care s-a obținut o pensie publică sau, după caz, o pensie de serviciu atribuită în temeiul unor legi speciale, care oferă un venit asigurat prin lege.

pensie privata 2024
Sursă foto: Getty Images

Ce pensie va încasa un pensionar care a lucrat 36 de ani?

Șeful CNPP, Daniel Baciu, a precizat că la calculul pensiei sunt luate în calcul trei aspecte: stagiul de cotizare, punctele de stabilitate și perioadele necontributive, care includ serviciul militar, studiile universitare și șomajul, potrivit adevărul.ro.

Se atribuie 0,25 puncte pentru fiecare an parcurs în aceste perioade. Pensia adună 40 de puncte de contribuție plus puncte de stabilitate.

Între 25 și 30 de ani de cotizare, se acordă 0,5 puncte de stabilitate pentru fiecare an de cotizare, ajungându-se la un total de 2,5 puncte. Între 30 și 35 de ani, se alocă 0,75 puncte, adică un total de 3,75 puncte. De la 35 de ani, se acordă 1 punct pentru fiecare an de contribuții.

Prin urmare, un pensionar cu 36 de ani de contribuție va primi un punct suplimentar.

„Dacă adunăm aceste puncte de stabilitate dau 9,5 puncte de stabilitate. Total puncte contributive calculate efectiv pe principiul de contributivitate 40,17296 la care se adaugă și cele 9,5 puncte de stabilitate, rezultă 49,67296 acesta este numărul total de puncte prevăzut de legea 360/2023”, a menționat Baciu.

Totalul de puncte va fi de 49,67296. Ceea ce înseamnă că, de la 1 septembrie 2024, valoarea pensiei va fi de 4.024 lei, comparativ cu 2.634 lei cât este în prezent, ceea ce înseamnă o creștere de 65%, potrivit News18.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel