Sari la conținut

Ce poate cauza mâncărimea și iritația în zona intimă la femei. Semne de alarmă adesea ignorate

consult ginecologic
sursa foto: arhiva doctorul zilei
cauze mâncărime genitală

Ce poate cauza mâncărimea și iritația în zona intimă la femei. Semne de alarmă adesea ignorate

Mâncărimea ce apare în zona genitală este foarte neplăcută. De cele mai multe ori, nu au o cauză anume, însă pot să apară când se pierde echilibrul dintre bacteriile bune și cele nocive la nivelul vaginului, când e vorba de o infecție fungică, de o boală cu transmitere sexuală sau, în cazuri mai rare, de un cancer din sfera genitală.

Dacă odată cu mâncărimile apar și alte simptome, precum inflamația, durerea pelvină și secrețiile vaginale colorate și neplăcut mirositoare, vizita la medic este prioritară.

Ce cauzează mâncărimea intimă la femei?

La femei, mâncărimile în zona intimă pot avea mai multe cauze, printre acestea numărându-se infecțiile fungice, bolile cu transmitere sexuală și înmulțirea anormală a bacteriilor din vagin.

Tratamentul mâncărimii în zona genitală

Dacă mâncărimea nu dispare, este important să mergi la medic pentru a elimina sursa problemei, nu doar pentru a reduce simptomele.

Înainte de a merge la un specialist, puteți face băi cu apă caldă. Timpul necesar este de 15-20 de minute. Acestea funcționează prin saturarea pielii cu umiditate, reducerea uscăciunii și reducerea mâncărimii.

Dar nu trebuie să adăugați nimic în apă. Fără mușețel, fără ulei, fără nimic altceva,  avertizează medicii ginecologi.

Ce teste ar trebui să facă femeile?

igiena feminina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

După cum a spus ginecologul șef independent al Departamentului de Sănătate din Moscova, Vera Korennaya, toate femeile ar trebui să facă 3 tipuri de examinări:

  1. Ecografia organelor pelvine (uter și ovare) – în fiecare an..
  2. Ecografia glandelor mamare sau mamografie.
  3. Frotiu cervical pentru controlul calității – aproximativ o dată pe an sau doi.

Cancer de col uterin

Dr. Razvan Pop-Began, medic ginecolog, spune că „generalitati Displazia cervicala sau neoplasmul intraepitelial cervical reprezinta o formatiune tisulara anormala la nivelul cervixului, care degenereaza adesea in cancer cervical sau cancer de col uterin. Displazia cervicala reprezinta un stadiu incipient sau un stadiu precanceros al acestui cancer de col.

Aceasta tranzitie dintre o displazie cervicala in cancerul de col uterin este realizata prin intermediul prezentei virusului HPV (Human Papilloma Virus), dar este de retinut ca nu toate persoanele care sunt purtatoare de HPV (in special in forma inactivata sub tratament) vor suferi ulterior de un neoplasm de col uterin. Trebuie facuta distinctia dintre displazia cervicala si cancer, deoarece adesea persoanele considera in mod eronat ca acest diagnostic de displazie cervicala reprezinta diagnosticul de cancer si nu un precursor al acestuia care, in cele mai multe cazuri, este tratabil si fara recidiva. Cauze si factori de risc Factorii de risc sunt aceia care produc leziuni…”, explică medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel