Sari la conținut

Ce poate indica urina de culoare închisă? MARE ATENȚIE! Poate fi fatal!

pancreas, organ vital
Sursă foto: Pixabay
Semne ale unui pancreas bolnav

Cancerul PANCREATIC nu provoacă de obicei simptome în stadiile incipiente, deși pot apărea semne. Adesea, abia în etapele ulterioare, oamenii vor observa semne, cum ar fi o culoare închisă a urinei.

Cancer Research UK recomandă: „Simptomele cancerului pancreatic pot fi vagi. Acestea pot fi cauzate de alte afecțiuni, dar este important să fiți verificat de către un medic. Consultați-vă medicul de familie dacă aveți simptome noi sau simptome care nu dispar.” Se spune că simptomele variază în funcție de locul unde se află cancerul în pancreas.

Clinica Mayo explică: „Cancerul pancreatic începe în țesuturile pancreasului – un organ din abdomen care se află în spatele părții inferioare a stomacului.

Pancreasul tău eliberează enzime care ajută digestia și produce hormoni care ajută la gestionarea zahărului din sânge.

Organizația de sănătate notează că semnele și simptomele cancerului pancreatic pot include dureri abdominale care iradiază spre spate, pierderea poftei de mâncare sau pierderea neintenționată în greutate și îngălbenirea pielii și a albului ochilor.

Unele semne pot apărea atunci când mergi la toaletă. Acestea includ scaune de culoare deschisă sau urină de culoare închisă.

Alte semne pot include:

  • Piele iritata
  • Diagnostic nou de diabet zaharat sau diabet zaharat existent, care devine din ce în ce mai greu de controlat
  • Cheaguri de sânge
  • Oboseală.

Cancer Research explică: „Tumorile endocrine pancreatice sunt mai puțin frecvente. Mai sunt numite și tumori neuroendocrine.

Majoritatea tumorilor neuroendocrine pancreatice nu produc hormoni, așa că nu provoacă simptome specifice.

Tumorile neuroendocrine pancreatice care produc hormoni se numesc tumori funcționale.

Simptomele sunt diferite pentru fiecare tip, în funcție de hormonul pe care îl produce tumora.”

Organizația de caritate adaugă: „Dacă aveți simptome inexplicabile care durează patru săptămâni sau mai mult, reveniți la medicul dumneavoastră de familie până când primiți un diagnostic ferm sau o trimitere pentru teste pentru a afla ce le cauzează.”

Unii factori de stil de viață și anumite afecțiuni medicale pot crește riscul de cancer pancreatic.

De exemplu, aproximativ 20 din 100 de cazuri de cancer pancreatic din Marea Britanie sunt cauzate de fumat.

Deși nu este întotdeauna posibil să preveniți cancerul pancreatic, alegerea unui stil de viață sănătos vă poate reduce șansele.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel