Sari la conținut

Cheaguri de sânge: Știai că simptomele pot apărea în zona abdomenului? Semne pe care nu trebuie să le ignori

abdomen dureros
Sursa forto: arhiva Doctorul Zilei
cauze abdomen dureros: constipare, ulcer, intestin iritabil

Cheaguri de sânge: Știai că simptomele pot apărea în zona abdomenului? Semne pe care nu trebuie să le ignori

Cheagurile de sânge opresc sângerarea și sunt necesare pentru a ajuta la vindecarea rănilor. Cu toate acestea, ele se pot forma și în organism și pot duce la accident vascular cerebral sau atac de cord. Dacă aveți un cheag de sânge în zona abdomenului, există o serie de semne de care trebuie să fiți conștienți.

Cheaguri de sânge: Simptomele pot apărea în zona abdomenului. Semne pe care nu trebuie să le ignori

Tromboza venoasă profundă (TVP) este un cheag de sânge care se dezvoltă într-o venă profundă a corpului. Cheagul poate bloca parțial sau complet fluxul de sânge prin venă. Semnele și simptomele cheagurilor de sânge sunt importante de observat, deoarece TVP poate fi periculoasă și veți avea nevoie de asistență medicală rapidă.

Coagularea este normală, dar cheagurile pot fi periculoase atunci când nu se dizolvă de la sine. Odată ce se formează cheaguri, ele pot călători în alte părți ale corpului dumneavoastră, provocând rău.

Clinica Cleveland spune că simptomele comune ale unui cheag de sânge vor depinde de locul în care se formează un cheag în corpul dumneavoastră.

  • Deși unii oameni nu pot prezenta niciun simptom, cheaguri de sânge în zona abdomenului pot provoca durere sau greață și vărsături.
  • Clinica Cleveland spune că simptomele unei TVP pot include umflarea piciorului sau a brațului și „uneori acest lucru se întâmplă brusc”. Organizația spune că poate apărea durerea sau sensibilitatea la nivelul piciorului și, uneori, se va întâmpla doar când stați în picioare sau mergeți.
  • Alte semne care apar în zona piciorului sau a brațului sunt umflarea, durerea sau căldura mai mare decât de obicei.
  • Clinica Cleveland spune că pielea roșie sau decolorată este, de asemenea, un semn, la fel ca și venele de lângă suprafața pielii, care pot fi mai mari decât în ​​mod normal.

Potrivit NHS (Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie), ar trebui să obțineți asistență medicală cât mai curând posibil dacă credeți că aveți TVP.

„TVP poate fi foarte gravă, deoarece cheagurile de sânge din vene se pot desprinde, pot călători prin fluxul sanguin și se pot bloca în plămâni.”

Aceasta se numește embolie pulmonară (EP). Un EP poate pune viața în pericol și necesită tratament imediat. Un EP poate provoca o lipsă de flux sanguin care duce la afectarea țesutului pulmonar. Poate provoca un nivel scăzut de oxigen din sânge, care poate afecta și alte organe din organism.

Cheagurile de sânge. Factori de risc și tratament

„Dacă un medic crede că aveți TVP, ar trebui să fiți trimis la spital în 24 de ore pentru o ecografie. Scanarea arată dacă sângele curge normal prin venă. Primul și cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja de un cheag de sânge care pune viața în pericol este să aflați dacă sunteți în pericol”, arată NHS, potrivit express.co.uk.

Se spune că unii dintre cei mai obișnuiți factori de risc pentru cheaguri de sânge sunt

  • spitalizarea,
  • intervenția chirurgicală majoră,
  • sarcina
  • statul pe scaun pentru o perioadă prea mare de timp, în special cu picioarele încrucișate.

Există câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a vă reduce riscul. De exemplu, NHS spune că ar trebui să bei multă apă pentru a evita deshidratarea, deoarece este mai probabil să faci un cheag dacă ești deshidratat.

Dacă stai o vreme, încearcă să nu-ți încrucișezi picioarele, deoarece acest lucru poate bloca fluxul de sânge, iar dacă nu poți să te plimbi, ar trebui să-ți exersezi picioarele inferioare.

Încercați să ridicați și să coborâți călcâiele în timp ce țineți degetele de la picioare pe podea, apoi să ridicați degetele de la picioare cu călcâiele pe podea, sugerează Clinica Mayo.

Este mai probabil să suferiți de tromboza venoasă profundă persoanele care:

  • Au peste 60 de ani
  • Sunt supraponderale
  • Fumează
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel