joi, mai 26, 2022

Oamenii de știință de la Universitatea din California, San Diego au dezvoltat o aplicație pentru smartphone care poate detecta semnele precoce ale bolii Alzheimer și alte afecțiuni neurologice.

Aplicația folosește camera cu infraroșu a telefonului mobil pentru a urmări schimbările în dimensiunea pupilelor unei persoane la un nivel submilimetru. Aceste citiri pot fi folosite pentru a evalua starea cognitivă a acelei persoane.

Te-ar mai interesa: A intrat în moarte cerebrală după ce a căzut cu tr...

Pe măsură ce tehnologia evoluează, ochii pot deveni din ce în ce mai folositori ca mijloc de diagnosticare a tot felul de boli și afecțiuni deoarece, fiind transparenți, necesită metode de examinare mult mai puțin invazive decât alte părți ale corpului

.Dar chiar și fără tehnologie, este posibil să se detecteze o serie de probleme de sănătate prin simpla privire în ochi. Acestea sunt câteva dintre semnele de avertizare.

Dimensiunea pupilei

Pupila reacționează instantaneu la lumină, devenind mai mică în medii luminoase și mai mare în condiții slabe.

Răspunsurile lente sau întârziate în dimensiunea pupilei ar putea indica diferite boli care pot include afecțiuni grave, cum ar fi boala Alzheimer, precum și efectele medicamentelor și dovezile consumului de droguri.

Te-ar mai interesa: Remedii naturale pentru combaterea stresului...

Ochi roșii sau galbeni

O schimbare a culorii („albul ochilor”) ar putea sugera că ceva nu este în regulă.

Un ochi roșu, injectat de sânge ar putea fi cauzat de abuzul excesiv de alcool sau de droguri. Poate fi cauzată și de o iritație sau infecție care, în cele mai multe cazuri, trece în câteva zile.

Dacă schimbarea culorii este persistentă, ar putea indica o infecție mai gravă, o inflamație sau o reacție la lentilele de contact sau la soluțiile dumneavoastră.

Te-ar mai interesa: Studiu: Testele genetice pot reduce riscul afecțiu...

În cazuri extreme, un ochi roșu ar putea indica glaucom, o boală care poate duce la orbire.Când sclera devine galbenă, acesta este de obicei un semn foarte evident de icter și de un ficat bolnav.

Cauzele care stau la baza icterului variază foarte mult. Acestea includ inflamația ficatului (hepatită), boli genetice sau autoimune și anumite medicamente, viruși sau tumori.


Pată roșie

O pată roșie de sânge pe albul ochiului (hemoragie subconjunctivală) poate părea înfricoșătoare și este întotdeauna rezultatul unui vas de sânge mic, localizat, care a spart.

Te-ar mai interesa: Pfizer va vinde toate medicamentele sale brevetate...

De cele mai multe ori nu există o cauză cunoscută și dispare în câteva zile.

Cu toate acestea, ar putea fi, de asemenea, un indiciu al hipertensiunii arteriale, al diabetului și al tulburărilor de coagulare a sângelui care provoacă sângerare excesivă.

Medicamentele de subțiere a sângelui, cum ar fi aspirina, ar putea fi, de asemenea, cauza și, dacă problema este frecventă, ar putea sugera ca e cazul să va consultați cu un medic.

Te-ar mai interesa: 25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut....

Inel în jurul corneei

Un inel alb sau gri în jurul corneei este adesea legat de colesterolul ridicat și un risc crescut de boli de inimă.

De asemenea, ar putea dezvălui alcoolismul și se vede uneori în ochii persoanelor în vârstă, motiv pentru care denumirea medicală care i-a fost dată este arcus senilis.

Grăsime pe albul ochilor

Uneori, cele mai alarmante caracteristici care pot apărea în ochi sunt de fapt cele mai benigne și mai ușor de tratat.

Pinguecula este o grăsime gălbuie care poate apărea pe albul ochiului. Este un mic depozit de grăsime și proteine ​​care poate fi ușor remediat cu picături pentru ochi sau îndepărtat printr-o operație simplă.

Un pterigion este o creștere rozalie pe partea albă a ochiului. Nu este un pericol de vedere până când nu începe să crească pe cornee (partea colorată a ochiului).Din fericire, pterigionul crește foarte lent și, ca și pinguecula, poate fi îndepărtat cu ușurință. De fapt, acestea trebuie îndepărtate cu mult înainte de a ajunge în cornee.

Dacă se lasă să continue să crească, pterigionul poate forma un „film” tulbure pe cornee care va obstrucționa vederea.

Se crede că unul dintre principalii factori cauzali atât pentru pinguecula cât și pentru pterigion este expunerea cronică la lumina ultravioletă de la soare.


Ochi bulbucati

Ochii bulbucați pot face parte dintr-o trăsătură facială normală.

Dar atunci când ochii care nu erau bombați încep să se umfle, cea mai evidentă cauză ar putea fi o problemă cu glanda tiroidă și necesită asistență medicală.

Un singur ochi proeminent poate fi cauzat de o leziune, infecție sau, mai rar, o tumoare în spatele ochiului.

Pleoape umflate și spasme oculare

Pleoapele pot indica și multe boli. Acestea sunt legate în principal de afecțiuni minore ale glandelor pleoapelor, scrie BBC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private