Sari la conținut

Ce pot semnala petele de pe unghii, în funcție de culoare? Pot ascunde afecțiuni grave

Deși petele de pe unghii par inofensive sau sunt provocate de anumiți factori externi, acestea pot semnala și probleme de sănătate mai grave. Astfel, dacă ați observat o pată neobișnuită pe unghii, este esențial să vă duceți la medic.

Petele pot fi de diferite culori: negre, albe, roșii, verzi sau galbene. În funcție de culoare, petele pot indica o afecțiune.

Acestea pot indica boli cu adevărat grave, motiv pentru care nu este recomandat să le ignori. Pentru a reduce riscurile este bine să depistăm din timp afecțiunile.

Ce semnalează petele de pe unghii?

Culoarea neagră

O pată neagră apărută poate semnala atât o traumă produsă la nivelul unghiei, prin lovire, cât și o aluniță care, dacă nu își schimbă aspectul, este inofensivă.

Deși nu este foarte des întâlnit, melanomul malign este o posibilitate care ar trebui luată în calcul. El se manifestă printr-o pată neagră, închisă la culoare, sub forma unei benzi paralele cu lungimea unghiei. Pata apare brusc, pe o singură unghie și se extinde spre cuticulă, scrie BZI.

Citeste si:

Pete negre sub unghie pot apărea și post-medicamentos. Acestea sunt paralele cu lățimea unghiei și pot fi rezultatul curelor repetate de citostatice.

Culoarea albă

Unghiile decolorate semnalează un nivel scăzut de albumine, specific în bolile de rinichi sau de ficat. Totodată, pot fi un efect secundar al consumului de sulfonamide, o familie de antibiotice. Unghiile care se decolorează parțial apar după cure de citostatice, în ciroză, în intoxicarea cu metale grele sau post traumatic.

Petele albe, izolate, pot fi provocate de roaderea sau traumatizarea unghiilor și se vindecă în aproximativ opt săptămâni.

Culoarea roșie

Petele mici roșii, sub unghii, semnalează hemoragii ale vaselor mici (capilare). Dacă apar pe marginea liberă a unghiei, poate fi vorba de o cauză post-traumatică, psoriazis sau dermatită atopică.

Dacă petele mici roșii apar la rădăcina unghiei, ele pot indica anemie severă sau boli de inimă.

Culoarea verde

Petele verzi indică, adesea, o infecție. Apar mai ales la persoanele care sunt nevoite să stea cu mâinile în apă pentru perioade îndelungate de timp, ceea ce duce la dezlipirea unghiilor.

Culoarea galbenă

Culoarea trebuie să fie observată la toate cele 20 de unghii atunci cînd vorbim de problemele pulmonare. Unghiile deformate, care cresc greu, de culoare galbenă indică probleme pulmonare. Totuși, acestea apar și la persoanele care fumează, dar numai la cele 2 degete cu care este ținută tigara, din cauza nicotinei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.