Sari la conținut

Ce poți să pățești dacă nu ai contact intim foarte mult timp

Ce poți să pățești dacă nu ai contact intim. Abstinența are consecințe devastatoare asupra sănătății fizice și psihice. Potrivit specialiştilor, viaţa intimă nu trebuie începută nici prea devreme, dar nici prea târziu. Intervalul optim este între 18 si 22 de ani, şi la fete, şi la băieţi, când ambii sunt maturi fizic şi pishic.

Cei care îşi încep viaţa sexuală mai devreme au un risc crescut de boli venerice însă nici amânarea acestui moment nu este benefică organismului. Iată câteva afecţiuni legate de lipsa sexului.

Dezechilibre hormonale

În cazul femeilor, sunt mai frecvente afecţiunile ovarului şi ale colului uterin sau instalarea menopauzei timpurii. O viaţă sexuală normală reglează activitatea hormonală şi menţine sănătatea aparatului reproducator.

Femeile care îşi pierd virginitatea mai târziu, în general, după 22-24 de ani, se confruntă cu disfuncţii ovariene precum chisturile, dar şi cu probleme dermatologice severe, precum acneea rezistentă la tratament.

Cancer de prostată şi impotenţă

Bărbaţii pot dezvolta, în timp, probleme de ejaculare şi chiar impotenţă. Lipsa sexului afectează şi prostata. Potrivit unui studiu australian, bărbaţii care au mai mult de cinci ejaculări pe săptămână prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată.

Sunt studii care arată că persoanele care nu au o viaţă sexuală activă au un risc mai mare de a dezvolta cancer, însă nu toţi medicii oncologi agreează această idee.

Specialistii atrag insa atentia ca sexul neprotejat si partenerii multipli pot, deasemenea, creste riscul declansarii acestei boli.

Scade imunitatea

Sexul regulat intareste sistemul imunitar si pregateste organismul pentru a lupta impotriva bolilor, prin eliberarea de endorfine. Asta inseamna ca relatiile sexuale mai rare pot duce la contractarea mai frecventa a virusurilor si a altor patogeni.

Potrivit unui studiu, in saliva celor care fac sex regulat se gaseste o concentratie foarte mare de anticorpi, numiti imunoglobulina A, care combat gripa

Este afectata sanatatea vaginala

A face sex dupa o pauza lunga de timp poate fi incomod pentru o mare parte dintre femei. Dureaza mai mult ca organismul feminin sa se „reaprinda” si sa produca suficienta lubrifiere pentru ca sexul sa nu fie dureros.

Neplacerile se accentueaza la menopauza. Din cauza scaderii nivelului de estrogen, se instaleaza uscaciunea vaginala si se diminueaza elasticitatea vaginului. Astfel, apar durerile in timpul actului sexual.

Si barbatii se pot confrunta cu probleme la acest capitol. Cercetarile arata ca barbatii care intretin rar relatii sexuale au de doua ori mai multe riscuri sa se confrunte cu disfunctii erectile, decat cei care au o viata sexuala regulata.

Creste nivelul de anxietate

In timpul relatiilor intime sunt eliberate oxitocina si endorfinele – neurotransmitatori care tin sub control anxietatea si stresul. In plus, oxitocina mai are un beneficiu: asigura un somn dulce, odihnitor.

Este afectata viata de cuplu

Pentru multe cupluri, actul sexual este o cale prin care se reconecteaza afectiv, „usa” spre pentru o mai buna comunicare. In general, cuplurile care fac sex mai des se simt mult mai conectate emotional, in comparatie cu cele care nu au o viata sexuala intensa.

 Boli de inimă şi depresie

Lipsa sexului predispune şi la afecţiuni cardiace ori ale oaselor (osteoporoză), dar cel mai mult oamenii sunt afectaţi în plan psiho-emoţional.

Abstinenţii sunt mai pre­dispuşi atacurilor de panică, depresiei, problemelor de atenţie şi concentrare, spun psihologii. „Actul sexual duce la eliberarea unor hormoni care vă ajută să vă simţiţi bine. Când viaţa intimă nu se suprapune cu ceea ce vă doriţi, apar frustrările, nevrozele. Totuşi, atunci când abstinenţa este liber consimţită sau edu­caţională, apar mai puţine probleme în plan psihic”, spu­ne psihologul Roxana Mis­chianu de la Spitalul Co­len­tina din Bucureşti.

Dacă treceţi prin perioade de separare de partener, din mo­tive profesionale, sfatul psi­hologului este să înlocuiţi activitatea sexuală cu sporturi foarte dinamice, dans, masaj, yoga şi alte activităţi care pot duce la relaxare.

kilograme în plus

Nu în ultimul rând, trecerea de la o viaţă sexuală foarte activă la una pasivă poate duce la îngrăşare.  O jumătate de oră de sex înseamnă 85 de calorii pierdute sau chiar mai mult. „Este foarte important să menţineţi echilibrul prin sport şi să nu compensaţi prin mâncare”, mai sugerează specialistul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel