duminică, septembrie 26, 2021

Nu uscaţi rufe în casă, aerisiţi bine camerele și folosiți hota de bucătărie! Un nivel necorespunzător de umezeală care dă “naştere” mucegaiului trasformă casa într-o rezervă de ciuperci extrem de agresive pentru sănătate.

De regulă, mucegaiul apare pe pereţii interiori şi tavan din cauza acumulării de umezeală permanentă pe suprafaţa lor.

“Există două situaţii în care apare condensul. Prima se referă la o anumită valoare a umidităţii absolute a aerului, când temperatura acestuia, lângă peretele rece, scade sub o anumită valoare (temperatura punctului de rouă), iar cea de-a doua la o anumită valoare a temperaturii aerului, când cantitatea de vapori de apă creşte peste valoarea de saturaţie”, explică profesor doctor inginer Teodor Tereţean.

El recomandă ca, în perioada rece a anului, temperatura din încăperi să se situeze între 20 şi 24 de grade C, iar umiditatea între 30 şi 60%. Cea mai la îndemână soluţie pentru a evita apariţia mucegaiului este aerisirea camerelor.

O altă soluţie se referă şi la izolaţia construcţiei. “Una dintre variante e izolarea pe partea exterioară a peretului. Dacă nu e posibil, peretele se izolează la interior, intercalându-se între izolaţie şi vechiul perete diferite tipuri de bariere de vapori, care pornesc de la vopsiri cu produse speciale sau lipiri de materiale plastice, până la intercalarea în aceleaşi locuri de plăci metalice, care nu ruginesc (de exemplu, foi subţiri de cupru)”, detaliază profesor doctor inginer Teodor Tereţean.

EFECTELE MUCEGAIULUI ASUPRA SĂNĂTĂŢII

Umiditatea are un efect semnificativ în controlul transmiterii infecţiilor pe cale aeriană. Mucegaiurile (ciupercile) îşi intensifică acţiunea nefavorabilă asupra oamenilor începând cu valori ale umidităţii relative peste 60%. Zonele mucegăite ale pereţilor sau tavanului devin focare de infecţie, fiind permanent surse generatoare de spori de ciuperci.

“Oamenii care trăiesc în astfel de medii pot avea probleme pulmonare. Din cauza mucegaiului are loc declanşarea astmului sau exacerbarea lui (crize), dar şi a rinitelor alergice. O altă problemă serioasă este şi boala alveolită alergică extrinsecă, ce se manifestă cu tuse şi probleme de respiraţie”, explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, din Bucureşti.

Pentru a evita apariţia mucegaiului, experţii au câteva sfaturi practice:

  • Nu uscaţi rufele în casă, folosiţi hota la bucătărie, precum şi maşinile de spălat cu uscător, nu cele care storc la 1.000 de rotaţii pe minut.
  • Pentru a evita umezeală în exces eliminaţi “producătorii temporari” ai acesteia: aglomerările, atât de persoane, cât şi de ghivece cu flori.
  • În ceea ce priveşte soluţiile posibile pentru eliminarea mucegaiului, specialiştii avertizează că produsele pe bază de clor sau hipoclorit nu sunt folositoare deoarece albesc mucegaiul şi doar dau impresia că-l omoară.

Ultimele stiri