Sari la conținut

Ce presupune activitatea unui psiholog clinician în unul dintre cele mai moderne centre de asistență și îngrijire pentru persoane vârstnice, din București

Unul din specialiștii centrului de asistență și îngrijire pentru persoane vârstnice Vitalitas, a detaliat ce presupune activitatea sa în cadrul centrului și cât de importantă este implicarea unui psiholog clinician în lucrul cu rezidenții și aparținătorii acestora. 

Numele meu este Roxana Pănoiu și sunt psiholog clinician la centrul Vitalitas. Activitatea mea este bazată pe comunicarea cu rezidenții și cu aparținătorii lor, pe consiliere psiho-emoțională și comportamentală, pe intervenții terapeutice. În practica psihologică îmi este de maxim folos pregătirea medicală, cu ani de experiență ca asistent medical.
Lucrând anterior cu pacienți afectați de boli degenerative sau aflați în faze terminale, m-am specializat în intervențiile în situații de criză, în comunicarea veștilor proaste, în consilierea pacienților și a familiilor în situații ce presupun frica de boală, de pierdere și de moarte. Pe lângă perfecționarea continuă în psihologie clinică, sunt în curs de specializare în alte două ramuri terapeutice, psihoterapie integrativă și psihoterapie transgenerațională.

Aparținătorii au nevoie, la rândul lor, de psiho-educație

Activitatea mea presupune evaluarea psihologică a tuturor rezidenților din punct de vedere cognitiv, emoțional și comportamental prin anamneză, metoda observației și aplicarea de teste psihometrice specifice care să susțină diagnosticul medical în cazuri de tulburări psihice, demență, Alzheimer, anxietate, depresie etc. Colaborarea cu medicii este esențială în cadrul comisiei de evaluare pentru întocmirea dosarului medical al fiecărui rezident, precum și pentru întregirea pas cu pas a tabloului clinic al rezidenților în funcție de evoluția lor.

Rezidenții sunt monitorizați prin vizite zilnice și sunt susținuți prin ședințe de consiliere psihologică individuală și de grup. Relația terapeutică se creează și se întreține într-un cadru relaxat, adesea însoțind rezidenții în camera de zi sau în aer liber, la plimbare prin parcul Vitalitas.

În grija mea se află și managementul situațiilor de criză, mai ales în cazul rezidenților cu probleme neuro-cognitive, în situații de pierdere a autocontrolului, lipsă de cooperare sau agresivitate, prin intervenții prompte centrate pe fermitate, empatie, detensionare, ce conduc la restabilirea echilibrului psihic.

Un rol principal în cadrul conceptului Vitalitas îl au aparținătorii, care au nevoie la rândul lor de psiho-educație. Ca psiholog clinician, asigur comunicarea permanentă cu membrii familiilor în vederea îmbunătățirii calității vieții seniorilor. Este necesar ca fiecare om care lasă pe cineva în grija noastră să primească permanent informații despre starea lor.

Atât pentru rezidenții permanenți, cât și pentru cei aflați la recuperare în urma unor accidente sau în stadiu post-AVC, readaptarea include reeducarea abilităților și petrecerea timpului liber prin jocuri, exerciții psihologice și creative, dans, pictură, discuții libere. Săptămânal organizez cu rezidenții Vitalitas o întâlnire de grup dedicată activităților ocupaționale, în scop terapeutic și recreativ, cu spectru de acțiune pentru probleme fizice, psihice, cognitive, psihologice și psihosociale, oferind suport psihoemoțional, stimulând nivelul de endorfine („hormoni ai fericirii”), contribuind la creșterea stimei de sine și la redobândirea stării de bine prin sentimentul de apartenență la grup și integrare în comunitat

Psihologul clinician trece de barierele convenționale ale relației terapeutice

Munca de psiholog clinician nu este doar o meserie care se practică 8 ore pe zi timp de n5 zile pe săptămână. Telefonul meu este permanent deschis pentru situații care impun consiliere sau intermediere între aparținător și apropiați. Acest mediu de lucru obligă la cooperare, intrdisciplinaritate și disponibilitate. Cei care vin la noi pe termen lung și își încredințează practic viețile în mâinile noastre merită să primească la schimb responsabiliatea și dăruirea noastră, a celor care răspundem până la urmă de speranța lor la o viață normală, adică sănătoasă și împlinită.

Afectivitatea este firul conducător principal dintre personalul Vitalitas și rezidenți, mai cu seamă în situația celor semidependenți sau total dependenți. Cei din aceste categorii simt mai mult decât pot să exprime, ei au nevoie de persoane de atașament care să substituie afecțiunea familiei. De aceea, psihologul clinician supraveghează inclusiv crearea de relații bazate pe încredere, bunăvoință, zâmbete.

Într-un centru medical, psihologul clinician trece de barierele convenționale ale relației terapeutice. De exemplu, distanța față de pacient este imposibil de menținut, ba mai mult, este nerecomandată. Comunicarea cu rezidenții, pe lângă tehnicile de consiliere, presupune limbaj non-verbal: atingere, strângere de mână, mers braț la braț. Iar bucuria care vine la schimb, cu chipuri care se luminează și priviri inocente, nu poate fi cuantificată. Vitalitas este o a doua familie atât pentru personal, cât și pentru cei ce apelează la serviciile noastre, unde există mereu cineva pe care orice rezident poate conta atunci când are nevoie de susținere medicală, psihologică și, mai ales, umană.

Munca de psiholog clinician contribuie la formarea deprinderilor de viață cotidiană prin comunicare, stimulare cognitivă, emoțională și fizică, prin consiliere și terapie suportivă, dezvoltare personală, terapii de scurtă durată centrate pe problemă. Scopul final este creșterea calității vieții rezidenților prin parteneriatul dintre echipa multidisciplinară și familie.

Complexul Vitalitas este situat în apropierea pădurii Snagov o suprafață totală de aproximativ cinci hectare de teren și oferă peste 700 de locuri de cazare în camere duble, single sau apartamente, un parc de 20.000 mp cu lac artificial, bază de recuperare cu sală de kinetoterapie, fizioterapie, piscină de aquaterapie, restaurant cu bucătărie proprie, cafenea, salină, salon de frumusețe, farmacie, clinică medicală cu diverse specialități și cabinet de stomatologie.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel