Sari la conținut

Centru de asistență și îngrijire pentru persoane vârstnice ca acasă. ”Vitalitas are ca misiune longevitatea activă, sănătatea optimă și calitatea vieții rezidenților, într-un mediu de empatie și confort”

Un raport din anul 2015 al Organizației Mondiale a Sănătății arată că populația cu vârsta de peste 60 ani se va dubla până În anul 2050. În acest context, preocuparea întregii umanități ar trebui să se extindă dincolo de o societate îmbătrânită către o societate longevivă.

O societate longevivă mută focusul pe modul în care îmbătrânim, cu scopul de a întârzia efectele negative ale îmbătrânirii. Viitorul poate suna bine doar dacă vom pune accent pe medicina de prevenție și vom dezvolta o rețea geriatrică bine clădită – cu mai mulți specialiști și centre specializate în domeniul Geriatriei.

Manager de caz și plan de îngrijire personalizat pentru fiecare rezident

”Atunci când aleg un Centru de asistență și îngrijire pentru persoane vârstnice, oamenii întreabă nu numai de condițiile de cazare și activitățile din Centru. Sunt foarte interesați de nivelul de îngrijire și asistență medicală pe care Centrul respectiv îl poate oferi.
Echipa medicală a Centrului de asistență și îngrijire pentru persoane vârstnice Vitalitas are ca misiune longevitatea activă, sănătatea optimă și calitatea vieții rezidenților, într-un mediu de empatie și confort ,,ca acasă”. Este vorba despre o echipă multidisciplinară, care a fost gândită pentru a avea o abordare pe mai multe planuri a nevoilor de sănătate și îngrijire ale rezidenților noștri,” explică dr. Mihaela Marinescu, Medic specialist Geriatrie și Gerontologie, Director Medical Vitalitas.

Meedicul precizează că Centrul Vitalitas are ca manager de caz al fiecărui rezident un medic geriatru care evaluează starea de sănătate, monitorizează evoluția bolilor cronice, stabilește tratamentul optim precum și un plan individualizat de asistență și îngrijire pentru beneficiarii Centrului în funcție de nevoile acestora.

De asemenea, medicul geriatru al Centrului evaluează, diagnostichează și stabilește tratamentul pentru bolile de memorie, care uneori nu au fost detectate anterior.

Existența în Centru a unei unități destinată tulburărilor neurocognitive face posibilă oferirea de îngrijiri specifice persoanelor vârstnice cu boala Alzheimer, cu personal specializat în managementul tulburărilor de comportament asociate uneori acestei patologii.

”La Vitalitas, punem accent pe menținerea și ameliorarea sănătății cognitive a rezidenților noștri și prin terapii non-medicamentoase: sesiuni de terapie de stimulare cognitivă și art-terapie, cu specialiști în domeniu,” adaugă dr. Marinescu.

O altă preocupare a echipei medicale Vitalitas o constituie menținerea sau ameliorarea capacitații funcționale a rezidenților. În acest sens, la Vitalitas rezidenții pot accesa o bază de recuperare impresionantă cu sală de kinetoterapie dotată cu aparatură modernă, sală de hidrokinetoterapie, fizioterapie și masaj.

Echipa de recuperare și reabilitare a Centrului este condusă de un medic de specialitate care stabilește un plan de recuperare personalizat pentru fiecare rezident, în funcție de patologii (boli neurologice: post AVC, boala Parkinson; afecțiunile aparatului locomotor etc). Din această echipa mai fac parte: kinetoterapeuți, maseur și un logoped, cu vastă experiență în domeniu.

Siguranța rezidenților, pe primul plan

”O altă componentă foarte importantă pe care se axează îngrijirea medicală a Centrului este sănătatea psihică a beneficiarilor.
Cum este moralul Dumneavoastră? O întrebare la care, am văzut, poate mai des ca în alți ani, priviri care cer ajutor sau care înoată în lacrimi. Depresia a impactat mulți vârstnici care au locuit singuri pe perioada pandemiei, izolați de familie și, din păcate, sunt multe cazuri nediagnosticate, mai menționeaza medicul geriatru.

Pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme – depresie, anxietate, etc., Centrul oferă consiliere și suport psihologic cu ajutorul psihologului Vitalitas și consult/terapie acolo unde este nevoie, prin medicul psihiatru colaborator.
Echipa medicală Vitalitas, formată din asistenți medicali și infirmieri este prezentă zi și noapte la datorie pentru a oferi suport, îngrijire și asistență medicală continuă.

”Ne preocupă foarte mult și siguranța beneficiarilor noștri, astfel încât mobilarea camerelor și băilor aferente a fost expres concepută pentru a diminua riscul de cădere la rezidenții cu probleme locomotorii. De altfel, tot pentru siguranța rezidenților noștri, toate camerele și băile sunt dotate cu sisteme tip ,,nurse-call”, astfel încât aceștia pot apela personalul medical al Centrului ori de câte ori au nevoie. Toată activitatea în Centrul Vitalitas se desfășoară într-un sistem ,,no-step’’ – fără trepte , permițând accesul rezidenților cu ușurință la toate facilitățile Centrului: baza de recuperare, sala de mese, coafor, cafenea, recepție, magazin etc,” subliniază dr. Marinescu.

Medicul conchide că un aspect foarte important este acela că întreaga echipă medicală a Centrului, tratează seniorii luând în considerare povestea lor de viață, obiceiurile lor, pasiunile lor, cultura lor și tot ceea ce sunt capabili.

”Valorizăm toate capacitățile ființei umane și nu tratăm vârstnicii doar conform unei grile de dependență, adică doar pentru pierderea autonomiei sau prin reducerea la patologia lor. Împreună dorim nu doar să adăugăm ani vieții fiecarui bunic, ci și viata anilor lui,” adaugă specialistul.

Complexul Vitalitas este situat în apropierea pădurii Snagov o suprafață totală de aproximativ cinci hectare de teren și oferă peste 700 de locuri de cazare în camere duble, single sau apartamente, un parc de 20.000 mp cu lac artificial, bază de recuperare cu sală de kinetoterapie, fizioterapie, piscină de aquaterapie, restaurant cu bucătărie proprie, cafenea, salină, salon de frumusețe, farmacie, clinică medicală cu diverse specialități și cabinet de stomatologie.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: