Sari la conținut

Ce probleme de sănătate ai dacă îți ies fire de păr în barbă sau ai mustață. Orice femeie ar trebui să știe aceste lucruri

De la moștenire la hormoni, există multe motive pentru care s-ar putea să te confrunți cu puțin păr pe bărbie sau cu mustață.

Este o experiență comună: descoperirea unui fir de păr – sau a mai multor – acolo unde nu te aștepți. Uneori, descoperirea este un motiv de sărbătoare sau de râs. Alteori, s-ar putea să te trezești întâmpinând noul păr cu consternare, confuzie directă… sau cu o pensetă.

Unele  femei consideră prezența părului pe bărbie sau pe linia maxilarului deosebit de supărătoare. În ciuda faptului că este un rezultat normal al numeroaselor schimbări hormonale pe care le experimentăm de-a lungul vieții noastre, multe culturi asociază părul facial cu masculinitatea.

Ceea ce unii văd ca o simplă mustață rătăcită poate fi devastator pentru identitățile și conceptele de sine ale altora – și ocupă o mare parte din viața lor de zi cu zi. Un studiu din 2006 a constatat că femeile care trăiesc cu păr facial nedorit au raportat niveluri ridicate de anxietate și depresie și au petrecut, în medie, 104 minute pentru îndepărtarea și întreținerea părului facial în fiecare săptămână.

Pentru a complica și mai mult o discuție despre părul facial la femei și persoanele desemnate femei la naștere (AFAB), părul facial nu este o caracteristică uniformă. Unii oameni sunt în mod natural mai părosi decât alții. Aceasta înseamnă că creșterea „normală” a părului și modelul unei persoane pot fi un simptom al unei probleme de sănătate.

Ce cauzează părul pe bărbie la femei?

Pentru a aborda acest subiect, sunt necesare câteva definiții:

  • Păr de Vellus: firele de păr fine pe care le numim în mod obișnuit „puf de piersici”. Cu toții avem puf pe fețe (și pe corp), deși cantitatea și locația diferă de la persoană la persoană.
  • Părul terminal: părul mai gros, mai lung, mai întunecat și mai adânc înrădăcinat, care alcătuiește genele, sprâncenele și părul capului.

Modificările hormonale precum cele pe care le experimentăm cu toții în timpul pubertății pot transforma părul vellus în păr terminal. Când trecem prin pubertate, producem mai mulți hormoni – mai exact, corpul nostru începe să producă mai mulți androgeni (cunoscuți și sub denumirea de hormoni sexuali sau „hormoni masculini”).

Indiferent de sexul nostru biologic, vedem cu toții o parte din părul nostru vellus transformându-se în păr terminal în ceea ce se numesc zone dependente de androgeni ale corpului – locuri precum axile și în jurul organelor genitale. Pe măsură ce nivelul de androgeni crește, la fel crește și cantitatea de păr pe față și pe corp pe care o dezvoltați. De asemenea, devii capabil să-ți crească părul în mai multe locuri, inclusiv degetele, spatele, stomacul, fesele și pieptul – zone asociate în mod obișnuit cu bărbații și persoanele desemnate masculin la naștere (AMAB).

Când nivelul hormonal fluctuează, cantitatea și tipul de păr de pe corpul tău se pot schimba. Pentru femeile și persoanele AFAB, acele fluctuații hormonale apar pe tot parcursul vieții, inclusiv în timpul pubertății, sarcinii și menopauzei. Acest lucru nu este doar normal, dar este un lucru bun.

Deci, s-ar putea să găsiți un fir de păr nou sau două pe bărbie pe care nu le-ați avut niciodată înainte. De asemenea, puteți descoperi că cantitatea de păr nou pe care o aveți depășește cu mult una sau două fire noi. Dacă aveți păr nou, gros, aspru oriunde pe față sau pe corp, acesta se încadrează de obicei într-una din două categorii:

  • Hirsutismul descrie femeile de vârstă reproductivă și persoanele AFAB care dezvoltă o creștere excesivă a părului din cauza unui dezechilibru hormonal – în special, supraproducției de androgeni. Dar este posibil să fii diagnosticat cu hirsutism idiopatic. Este un mod elegant de a spune că nu aveți celelalte simptome ale unui dezechilibru hormonal, așa că nu știm ce îl cauzează.
  • Hipertricoza este creșterea excesivă a părului care în mod hotărât nu este atribuită unui dezechilibru hormonal și ar putea fi cauzată de alte afecțiuni de sănătate sau efecte secundare ale unui medicament.

Fie că este vorba despre câteva fire de păr noi sau cu siguranță mai mult decât doar câteva, există mai multe motive diferite pentru care acest lucru s-ar putea întâmpla. Am adunat mai jos câteva dintre cele mai frecvente cauze ale părului facial la femei și la persoanele AFAB:

Îmbătrânire

Pentru femei și persoanele AFAB, creșterea părului de pe bărbie și maxilar poate fi o parte a îmbătrânirii. Schimbările hormonale care vin odată cu menopauza vă afectează atât capul, cât și părul de pe corp.

Deși poate fi neplăcut, nu este neobișnuit să simți că textura părului tău se schimbă – și chiar să observi căderea părului – în același timp, buza superioară și linia maxilarului încep să devină neclare. Dacă aceste schimbări au loc foarte repede, ele ar putea fi un motiv de îngrijorare și evaluare medicală.

Dezechilibru hormonal

O mare parte dintre persoanele care vin la Dr. Makin cu plângeri legate de părul din bărbie fac acest lucru ca parte a unei preocupări mai mari – și aparent opuse – cauzate de un dezechilibru hormonal: căderea părului scalpului. Asta pentru că atunci când corpul tău produce prea mulți androgeni, cum ar fi testosteronul, va provoca căderea părului pe cap și creșterea lui pe față.

Sindromul ovarului polichistic (SOP)

Sindromul ovarului polichistic este una dintre afecțiunile care pot apărea la femei. Ceea ce știm cu siguranță este că este o afecțiune endocrină foarte frecventă: undeva între 5% și 15% dintre femeile de vârstă reproductivă au această afecțiune, care provoacă o gamă largă de complicații de la perioade neregulate și acnee până la un risc semnificativ crescut de diabet tip 2.

PCOS vă perturbă sistemul endocrin, provocând o supraproducție de androgeni. Acest dezechilibru hormonal poate provoca creșterea părului în zonele corpului dependente de androgeni și căderea părului scalpului. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale hirsutismului, cazurile severe determinând uneori femeile și persoanele AFAB să dezvolte barbă plină.

Moștenirea genetică

Uneori, motivul pentru care ai puțin mai mult păr pe față decât alți oameni se rezumă la arborele tău genealogic. Pentru unii oameni, ei moștenesc trăsături fiziologice asociate cu o locație geografică sau un grup etnic. De exemplu, hirsutismul este cel mai frecvent la persoanele cu descendență din Asia de Sud-Est, Mediterană și Orientul Mijlociu – și mai puțin frecvent, spune dr. Makin, la femeile native americane și din Asia de Est.

Diabet

Deși nu știm exact de ce, există o corelație clară între rezistența la insulină și hiperandrogenism, chiar și la persoanele care nu au SOP. Nu este neobișnuit, așadar, ca femeile și persoanele AFAB care trăiesc cu diabet să observe o creștere a părului corporal și facial, în același timp în care părul de pe cap le este subțiere.

Sindromul Cushing

Creșterea excesivă a părului – atât pe față, cât și pe alte zone ale corpului – este un simptom comun al unei afecțiuni rare numite sindrom Cushing. Persoanele cu Cushing au prea mult cortizol în organism, fie pentru că organismul lor produce prea mult hormon, fie ca efect secundar al unui medicament.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel