Sari la conținut

Ce putem obține cu ajutorul minții noastre

Poți obține orice cu ajutorul minții tale, fie că e vorba de bani, de succes, de celebritate. Însă, toate acestea nu îți vor aduce mult râvnita fericire, ci doar confortul. Ce înseamnă, de fapt, fericirea și cum o putem atinge dar și cum ne putem folosi mintea ca să ne îndeplinim scopurile, a explicat, pentru Doctorul Zilei, Maestrul Swami Ananda Saraswati, călugăr în tradiția hindusă, Maestru Yoga și Vedanta

Elena Oceanu

– Doctorul Zilei: Ce înseamnă să ne cunoaștem și de ce ar trebui să ne împrietenim cu mintea noastră și nu să o controlăm?

– Swami Ananda Saraswati: În primul rând, nu ar trebui să încercăm să cotrolăm mintea, pentru că mintea nu poate fi controlată. Poți să manageriezi mintea. Controlul și managerierea sunt lucruri complet diferite. Control înseamnă să folosești forța, managerierea înseamnă să folosești cunoașterea. Cu cât te lupți mai mult să îți controlezi mintea, cu atât vei fi mai epuizat în viața de zi cu zi. Lasă mintea să plece unde vrea ea și să-ți aducă informații. Cu cât cunoști mai mult, cu atât vei putea să o manageriezi mai bine pentru a obține ceva bun.

Cerul e limita

– Ce putem obține cu ajutorul minții noastre?

– Orice îți dorești. Cerul e limita. Tot ceea ce vedem, lumea care există este semnificativă și utilă datorită minții, iar când mintea e semnificativă și folositoare nu doar mintea va fi frumoasă, ci și lumea pe care o vezi va fi frumoasă. Dacă mintea mea e urâtă, adică nesigură vedem doar distrugere, oameni distruși, țări distruse. Se pot întâmpla lucruri diferite în funcție de cum e mintea noastră, frumoasă sau urâtă.

– E greșit sau superficial, din partea noastră, dacă tot ceea ce vrem să obținem, cu ajutorul minții, sunt banii, succesul, celebritatea?

– Nu e greșit, mintea ne-a fost dată ca să o folosim. Nu e nimic rău în asta, dacă nu o folosești, cum ai putea să ai bani? Ni se pare greșit să ne dorim bani pentru că asta se spune în orice religie, că nu ar trebui să ai bani sau că ar trebui să donezi banii bisericii. Atunci biserica va deține banii și puterea, nu tu.

Fericirea nu stă în lucrurile utile

– Dar lucrurile enumerate mai sus ne pot aduce fericirea?

– Nu! Toate lucrurile astea sunt foarte folositoare pentru a vedea cine suntem și care e potențialul nostru dar nu ne vor aduce fericirea. Ne vor aduce confort, ne vor aduce puțină putere, importanță,  nicidecum fericire.

Fericirea sunt eu! Fericirea ești tu!”

– Dr.Z:  Dar ce e de fapt fericirea și cum o putem atinge?

– Swami Ananda Saraswati: Fericirea e ceva diferit pentru că pentru orice pe lumea asta, există ceva exterior, palpabil. Ca să obții bani, trebuie să mergi la bancă, fie să retragi, fie să împrumuți. Pentru educație trebuie să mergi la școală, pentru serviciu, la locul de muncă, pentru persoanele religioase există biserici, moschee sau temple, pentru orice există un loc. Acum, spune-mi un singur loc unde găsim fericirea. De exemplu, poate când erai copil, te gândeai că dacă vei ajunge la Universitate, vei fi fericită. Universitatea era pentru tine destinația fericirii. Ai ajuns la Universitate, acum, spune-mi, ești fericită? Pentru fericire nu există un loc, o persoană sau un obiect, asta trebuie să înțelegem. Fericirea sunt eu. Fericirea ești tu. Noi toți suntem fericire.

Depresia nu e opusul fericirii

– Opusul fericirii este depresia, pentru că în ultimul timp, foarte multă lume se confruntă cu această afecțiune.

– Opusul fericirii nu este depresia. Depresia este opusul plăcerii. Asta e diferența dintre fericire și plăcere. Foarte mulți oameni sunt deprimați pentru că au așteptări foarte mari și trăiesc în lumi imaginare. Vor să le fie îndeplinite așteptările nu să se adreseze lor și nu sunt ancorați în realitate, atunci apare depresia

Sănătatea și atitudinea

– Dr.Z.: Ce ar trebui să facă o persoană care vrea să fie sănătoasă fizic și psihic?

– Swami Ananda Saraswati: Primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să te gândești că trebuie să fii o persoană sănătoasă. Spune-ți întotdeauna ” O, mintea mea, lasă-mă să fiu sănătos fizic și psihic!” Dacă sunt sănătos, dacă sunt capabil să am grijă de mine, voi fi capabil să fac lucruri și pentru alții. Ca să fii o persoană sănătoasă fizic și mental, trebuie, în primul rând, să ai o atitudine sănătoasă.

CARTE DE VIZITĂ

Maestrul Swami Ananda Saraswati, călugăr în tradiția hindusă, Maestru Yoga și Vedanta. Este autor a peste 30 de cărţi publicate în diferite limbi, sanscrită, engleză, italiană și limba română. De asemenea, este Editor Fondator al ziarului socio-religios, ‘Ama Vivek’ şi columnist pentru o serie de publicaţii în limba oria, vorbită în estul Indiei. Fondatorul Centrelor Yoga Vidya şi a Fundaţiei Vidya Vahini Trust, cu Ashram ul Yoga Vidya, din sudul Indiei, Chennai şi Yoga Vidya Gurukulam aflat pe malul fluviului Ganga, în Munţii Himalaya.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: