miercuri, septembrie 28, 2022
    Din cuprinsul articolului

Femeile însărcinate expuse la ftalați – substanță chimică folosită la materialele plastice, vopsele și produse cosmetice, cum ar fi deodorantele – riscă mai mult decât celelalte să nască prematur, arată un studiu publicat în Jurnalul Asociației de medicină americane (JAMA)

În cadrul studiului, autorii au examinat 130 de femei care au născut prematur și alte 352, de la care au analizat eșantioane de urină în timpul sarcinii, pentru a determina nivelul de reziduuri de ftalați.

Te-ar mai interesa: Testul degetelor de la mâini. Semnul care arată că...

‘Rezultatele arată o legătură evidentă între expunerea la ftalați în timpul sarcinii și nașterile premature, lucru care confirmă precedentele observații de laborator și rezultatele unor studii epidemiologice’, spune Kelly Ferguson de la Facultatea de Sănătate Publică a Universității Michigan.

Aceste date oferă o bază solidă pentru prevenirea sau reducerea expunerii la ftalați în timpul sarcinii, arată autorii studiului.

Nașterile premature (făt sub 37 de săptămâni) constituie principala cauză de mortalitate în rândul nou-născuților, amintesc cercetătorii. Studiile precedente au arătat că ftalații pot fi puși în legătură cu cancerul la sân și cu niveluri de hormoni susceptibili să deregleze funcționarea glandei tiroide.

Te-ar mai interesa: Bebelușii pot avea gust și miros în uter. Studiu: ...

În lume se nasc anual prematur circa 15,1 milioane de copii, din care un milion mor, ceea ce reprezintă o treime din numărul de decese în rândul nou-născuților.

‘Cauzele acestui fenomen nu sunt prea bine cunoscute, iar situația este alarmantă fiindcă există multe nașteri premature și numărul lor este în creștere’, afirmă Sarah Robertson, director al Robinson Institute de la Universitatea din Adelaide (Australia). ‘Acest ultim studiu oferă informații solide care arată că expunerea la ftalați ar putea fi unul dintre factorii de mediu susceptibili să ducă la nașteri premature. Se pare că această substanță chimică produce schimbări în sistemul imunitar al mamei, care devine mai puțin aptă să poarte sarcina’, adaugă ea, într-un comunicat de presă.

Te-ar mai interesa: De ce sunt mai sănătoase ouăle de prepeliță decât ...

Totuși, adaugă dr. Robertson, ‘ftalații singuri nu explică nașterile premature, ci ei s-ar putea alătura altor factori, ca o infecție, stresul sau un regim alimentar prea sărac’. Ea apreciază că ‘elementele puse în evidență în recentul studiu sunt destul de solide încât să facă femeile însărcinate să evite ftalații pe cât posibil’.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private