Sari la conținut

Ce risc major au copiii ale căror mame sunt obeze sau supraponderale

600-01195065 (c) Masterfile Model Release Doctor Examining Baby

Cercetătorii din Scoţia au studiat 37.709 copii ai 28.540 de femei care au născut între 1950 şi 1976. Copiii aveau vârste cuprinse între 34 şi 61 la momentul studiului. De asemenea, cercetătorii au inclus în studiu datele a 6.551 de copii care muriseră înainte de începerea studiului.

La momentul naşterii 21% dintre mame erau supraponderale – adică aveau un indice de masă corporală cuprins între 25 şi 29.9 – şi 4% erau obeze, cu un IMC mai mare de 30.

„Copiii mamelor obeze erau cu 35% mai predispuşi să moară înainte de vârsta de 55 de ani şi cei ai femeilor supraponderale cu 11% mai predispuşi să piară înainte de a atinge această vârstă în comparaţie cu copiii născuţi de mame cu o greutate normală”, a comentat Rebecca Reynolds, coautor al studiului şi totodată profesor de medicină metabolică în cadrul Universităţii Edinburgh.

Cercetătorii au descoperit totodată că bebeluşii născuţi de mame obeze prezentau un risc cu 42% mai mare de a fi internaţi la vârstă adultă în spital în urma unor probleme cardiace.

„Rezultatele noastre sugerează că dezvoltarea intrauterină produce un efect crucial şi de lungă durată asupra riscului fătului de a deceda prematur la vârstă adultă”, se arată în studiul publicat de bmj.com.

Conform altor cercetări, condiţiile din uter pot provoca schimbări ce se menţin de-a lungul întregii vieţi, ce pot afecta funcţii precum controlul apetitului şi metabolismul.

Totuşi, cercetătorii nu au putut elimina factori de risc post-naştere precum dieta şi activitatea fizică sau o predispoziţie genetică la obezitate drept posibile cauze ale problemelor de sănătate ale copiilor născuţi de mame supraponderale.

„Este o nevoie urgentă de a elabora strategii de optimizare a greutăţii înainte de sarcină”, scriu cercetătorii, menţionând că 20% din femeile însărcinate din Marea Britanie sunt obeze.

„Trebuie de asemenea să luăm în calcul elaborarea unor sfaturi de stil de viaţă pentru copiii născuţi de mame obeze şi să monitorizăm din timp factorii de risc pentru probleme cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială, glicemia, nivelul grăsimilor din sânge şi fumatul”, a mai spus Reynolds.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 1,4 miliarde de adulţi cu vârste mai mari de 20 de ani erau supraponderali în 2008, numărul fiind aproape dublu faţă de cel înregistrat în 1980.

Mai bine de o treime din adulţi erau supraponderali în 2008, iar 11% erau obezi. Cel puţin 2,8 miliarde de adulţi mor în fiecare an ca rezultat al unor probleme de sănătate asociate greutăţii excesive.

În mod îngrijorător, „doar patru la sută din mamele din studiul nostru erau obeze, un nivel mult mai mic decât cel înregistrat în mod curent”, a subliniat Reynolds.

„Dacă legătura dintre obezitatea maternală şi problemele de sănătate ale copilului la maturitate se menţine pe măsură ce rata obezităţii maternale creşte, atunci acest lucru ar putea duce la o creştere a numărului de decese premature şi a numărului de probleme cardiace”, a mai spus specialistul.

Experţii subliniază că este nevoie de alte cercetări pentru a confirma existenţa acestei legături directe şi cauzale între obezitatea unei femei şi riscul de a muri prematur al copilului său.

„Este posibil ca această legătură să se datoreze faptului că urmaşul unei femei obeze este mai predispus să fie el însuşi obez, astfel prezentând un risc mai mare de afecţiuni cardiace”, spune Suzan Ozanne, cercetător în cadrul British Heart Foundation.

Cardiologul Tim Chico afirmă că, indiferent care este cauza din spatele acestei legături, studiul subliniază importanţa unei greutăţi sănătoase.

„Mesajul cercetării este clar: dacă o mamă este supraponderală, este foarte posibil ca preţul pentru acest lucru să fie plătit de copilul ei”, a concluzionat Chico.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel