Sari la conținut

Transpirații nocturne: 7 motive pentru care ați putea transpira noaptea

transpirație
sursa foto: arhiva doctorulzilei
alimentatia la menopauza

Indiferent dacă faci mișcare, e cald afară sau ești doar îmbrăcat excesiv, te aștepți să transpiri – uneori foarte mult. Când adormi adânc, nu adormi transpirat.

Dacă aveți transpirații nocturne, probabil că sunteți prea familiarizat cu să vă treziți umed (sau udat) în transpirație. Probabil că ți-ai spus, de mai multe ori, „Nu poate fi normal”.

„Este normal să experimentați variații ale temperaturii corpului în timpul somnului și, uneori, acest lucru poate duce la transpirație”, spune dr. Aarthi Ram, neurolog și expert în medicina somnului la Houston Methodist. „Deși sunt de înțeles enervante, transpirațiile nocturne sunt uneori inofensive – și există pași pe care îi puteți lua pentru a reduce cantitatea de transpirație în timp ce dormiți.”

Iată șapte lucruri care vă pot cauza transpirații nocturne, precum și modalități de a le contracara.

1. Beai înainte de culcare

Să bei o băutură sau două seara poate părea relaxant, dar poate duce la creșterea temperaturii corpului – și, prin urmare, la transpirație.

„În timp ce alcoolul este adesea numit „depresiv”, nu este chiar atât de simplu”, explică dr. Ram. „Alcoolul relaxează căile respiratorii, ceea ce poate îngreuna respirația. În plus, acționează și ca un stimulent, deoarece duce la creșterea ritmului cardiac. Ambele vă pot crește temperatura corpului.”

Dacă suferiți de transpirații nocturne, dr. Ram recomandă limitarea consumului de alcool înainte de culcare.

2. Nivelul tău de stres

Dacă vă simțiți anxios sau stresat, probabil că ați experimentat teama care vine odată cu încercarea de a adormi (sau înapoi la culcare după trezire).

„O minte hiperactivă îți stimulează creierul și corpul, ceea ce poate duce la transpirație”, spune dr. Ram.

Sfaturile Dr. Ram pentru reducerea stresului înainte de culcare:

  •  Înainte de culcare, faceți un duș cald, evitați timpul petrecut pe ecran și dispozitivele sau încercați să citiți o carte.
  • Creați o atmosferă relaxantă. Asigurați-vă că luminile sunt scăzute, că sunetul este limitat sau slab și că dormitorul este răcoros.
  • Discutați cu medicul dumneavoastră. Stresul și anxietatea recurente sau de lungă durată ar putea fi un semn al unei probleme mai grave de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de anxietate sau depresia.

3. Îmbrăcămintea de dormit și mediul de somn

Tuturor le place un mediu de somn confortabil. Dar, uneori, există o linie fină între a fi confortabil și supraîncălzire.

Dr. Ram spune că cel mai frecvent motiv pentru transpirațiile nocturne sunt:

  • Lenjeria de pat, lenjeria de dormit sau chiar o saltea care nu „respiră”
  • Un mediu de somn prea cald

„De fapt, dacă transpirați excesiv noaptea din aceste motive, noi nu considerăm că sunt adevărate transpirații nocturne”, spune dr. Ram.

Sfaturile Dr. Ram pentru a evita supraîncălzirea în timpul somnului:

  • Păstrează-ți dormitorul rece. Coborâți termostatul și/sau acționați cu un ventilator.
  •  Nu te imbraca exagerat si alege materiale care elimina umezeala daca este nevoie.
  • Alegeți lenjerie de pat ușoară. Evitați fleece, flanel, puf și fibre sintetice.
  • Luați în considerare salteaua dvs. Materialele spumante pot limita fluxul de aer.

4. Medicamentele pe care le iei

„Unele medicamente pot afecta părțile creierului tău care controlează temperatura corpului sau glandele sudoripare”, explică dr. Ram. „Aceasta înseamnă că aceste medicamente pot induce și transpirații nocturne”.

Tipurile de medicamente asociate transpirațiilor nocturne includ:

  • Antidepresive
  • Antiretrovirale
  • Medicamente pentru terapie hormonală
  • Medicamente pentru hipertensiune arterială
  • Medicamente pentru hipoglicemie

„Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți transpirații nocturne ca urmare a unui medicament pe care îl luați pentru o altă afecțiune”, vă sfătuiește dr. Ram. „În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o versiune alternativă a medicamentului”.

5. Treci prin menopauză (sau ești pe cale să o faci)

Ai auzit de bufeuri, nu? Ei bine, menopauza vine și cu transpirații nocturne.

„Aproximativ 75% dintre femeile aflate în perimenopauză raportează că au transpirații nocturne”, spune dr. Ram. „Frecvența atinge de obicei vârfuri în primii câțiva ani după menopauză și apoi scade în timp”.

Sfaturile Dr. Ram pentru reducerea transpirațiilor nocturne la menopauză:

  • Evitați declanșatoarele. Lucruri precum alcoolul, alimentele picante, cofeina și fumatul pot declanșa transpirația.
  • Păstrează-ți dormitorul răcoros și ținutele de dormit ușoare. Reglați termostatul, folosiți ventilatoare, deschideți ferestrele (dacă afară este frig), purtați pijamale respirabile și folosiți lenjerie de pat ușoară.
  • Racorește-te. Dacă te trezești transpirat, descoperi-ți picioarele și gâtul, bea un pahar cu apă rece, pune-ți o cârpă rece pe cap sau pune-ți apă rece peste încheieturile mâinii.
  • Luați în considerare ajustările stilului de viață. Urmărirea greutății și limitarea stresului pot reduce frecvența sau severitatea transpirațiilor nocturne.

„Discutați cu medicul dumneavoastră dacă remediile casnice de mai sus nu ajută la limitarea cantității de transpirație pe timp de noapte în timpul sau după menopauză”, spune dr. Ram. „Există unele medicamente care pot fi prescrise pentru a reduce transpirația nocturnă”.

transpiratie excesiva

6. Ai o tulburare de transpirație

Deși este incredibil de rar, este posibil să suferiți de hiperhidroză – o afecțiune în care corpul dumneavoastră produce transpirație excesivă din motive necunoscute.

Sfaturile Dr. Ram pentru persoanele cu hiperhidroză:

  • Investește în antiperspirante de calitate. De asemenea, rețineți că deodorantele nu reduc transpirația.
  • Luați în considerare îmbrăcămintea dvs. Optează pentru haine largi, care sunt mai respirabile, cum ar fi cele cu tricot deschis sau țesătură lejeră, realizate din materiale subțiri, cu proprietăți de absorbție a umezelii sau de uscare rapidă sau care conțin panouri din plasă sau orificii de aerisire.
  • Evitați pantofii grei și șosetele strâmte. Dacă transpirați din picioare, alegeți pantofi care folosesc puțin sau deloc materiale sintetice și șosete care elimină umezeala.

„Mai puțin de 3% din populație suferă de hiperhidroză primară, iar cauza este de obicei necunoscută. Aceasta nu este o afecțiune gravă, dar poate fi jenant”, spune dr. Ram. „Cu toate acestea, mai multe afecțiuni medicale, dintre care unele sunt potențial grave, pot provoca ceea ce se numește hiperhidroză secundară”.

7. Aveți o problemă medicală subiacentă

În unele cazuri, transpirațiile nocturne apar ca urmare a unei afecțiuni sau boli, inclusiv:

  • Tulburări autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă
  • Cancerele, inclusiv leucemia, limfomul și cancerul de prostată
  • Depresie
  • Boala de inima
  • HIV/SIDA
  • Hipertiroidism (cunoscut și ca tiroida hiperactivă)
  • Obezitatea
  • Cancer de prostată
  • Infecții grave, cum ar fi endocardita și tuberculoza
  • Tulburări de somn, inclusiv apnee obstructivă de somn

„Somnul și transpirația sunt ambele procese foarte complexe care răspund la multe indicii și cu siguranță se pot influența reciproc”, spune dr. Ram. „Dacă te trezești în mod regulat îmbibat în sudoare, experimentezi transpirații nocturne bruște însoțite de scădere în greutate sau dacă transpirațiile nocturne te împiedică să dormi de calitate, este timpul să vorbești cu medicul tău.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel