Sari la conținut

Ce să facem în cazul unui accident nuclear. Dr. Ciuhodaru: ”Asta trebuie să faceți imediat!”

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Ce se întâmplă în cazul unei bombe nucleare sau accident nuclear. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat ce trebuie să facem urgent într-o asemenea situație.

„Să nu confundăm efectele radiațiilor produse de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear cu efectele radiațiilor produse de arme nucleare (rachete sau bombe). Și nici soluțiile terapeutice.

În primul caz vorbim de persistența materialului radioactiv utilizat pentru producerea de curent electric iar în al doilea caz de utilizarea materialului radioactiv pentru a produce distrugeri majore, în special prin unda de șoc și căldură pe arii întinse (100 km).

De altfel efectele radiațiilor sunt maxime în prima oră, scad cu 10 % în primele 7 ore și ajung după 72 de ore la 1%.

Așa că în astfel de situații 2 lucruri sunt extrem de importante:

1. Adăpostirea în subteran pentru a nu sta în calea exploziei.

2. Rămânerea în spații închise 72 de ore pentru a nu fi expuși la radiații.

Iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive

În timpul unui accident nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar Iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive – pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competitiv iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv.

Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Dar oamenii ar trebui să ia iodură de potasiu numai la sfatul oficialilor de sănătate publică sau de management al urgențelor. Există chiar riscuri pentru sănătate asociate cu luarea KI și e bine de știut că:

1. KI (iodură de potasiu) nu împiedică iodul radioactiv să intre în organism și nu poate inversa efectele asupra sănătății cauzate de iodul radioactiv odată ce tiroida este deteriorată.

2. KI (iodură de potasiu) protejează doar tiroida, nu și alte părți ale corpului, de iodul radioactiv. Glanda tiroidă este partea a corpului care este cea mai sensibilă la iodul radioactiv

3. KI (iodură de potasiu) nu poate proteja organismul de alte elemente radioactive decât iodul radioactiv – dacă iodul radioactiv nu este prezent, administrarea de KI nu este protectoare și ar putea provoca rău.

4. Sarea de masă și alimentele bogate în iod nu conțin suficient iod pentru a împiedica intrarea iodului radioactiv în glanda tiroidă. Nu utilizați sare de masă sau alimente ca înlocuitor pentru KI.

Utilizați numai produse care au fost aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA)

5. Nu utilizați suplimente alimentare care conțin iod în locul KI (iodură de potasiu). Ele pot fi dăunătoare și ineficace. Utilizați numai produse care au fost aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

În condițiile în care tiroida tinde să acumuleze iod radioactiv, persoanele aflate în pericol pot lua iodură de potasiu, ce conține iod stabil și apără glanda tiroidă.

Administratrea de iod previne absorbția de către glanda tiroida a iodului radioactiv, mărește rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian.

Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, in exclusivitate pentru DC Medical.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel