Sari la conținut

Care este singurul animal ce poate supraviețui unui atac nuclear. Este și în România

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
13.000 de arme nucleare există în lume

Din cuprinsul articolului

Care este singura ființă ce poate supraviețui unui atac nuclear. Este și în România. Unde trăiește și care este misterul său?

 

Urșii de apă sau tardigradele sunt creaturi microscopice care pot supraviețui în condiții extreme de temperatură sau chiar lipsă de aer.

Oamenii de știință susțin că tardigradele pot fi trimise pe alte planete și îşi pot începe viața acolo, mai ales că dețin un mecanism prin care îşi opresc aproape complet metabolismul.

Abilitatea aceasta le permite ființelor de dimensiuni milimetrice să treacă peste condițiile periculoase și să revină la viaţă odată ce împrejurimile devin din nou favorabile.

Care este misterul?

Pentru a demonstra acest lucru, biologul Jessica Sieger, împreună colegii săi, au expus tardigradele la perioade săptămânale alternante de îngheț la -30 °C și hrănire la 20 °C. Un alt grup a fost menținut la temperatura camerei.

Dintr-un total de 716 tardigrade, cele care au fost înghețate periodic au trăit de două ori mai mult. Cea mai longevivă a reușit să supraviețuiască 169 de zile.

Ambele grupuri au petrecut aceeași perioadă activă în viață, demonstrând că îmbătrânirea biologică a tardigradelor a fost încetinită foarte mult.

Misterul pe care nu-l pot dezlega biologii face referire la modul în care au reuşit aceste ființe să supraviețuiască în condiţiile create până acum doar în laborator şi care nu constituie mediul lor firesc de viaţă.

Tardigradele trăiesc în muşchi, licheni, în nisip şi în praf şi se hrănesc cu alge şi alte nevertebrate foarte mici. Ele aproximativ 0,5 mm lungime şi opt picioare.

Grupul din care fac parte, Ecdysozoa, a apărut pe Pământ în urmă cu 530 de milioane de ani, în perioada Cambriană, notează unica.md.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: