Sari la conținut

Ce să faci dacă nu poți ține post? Bogdan Chiorean, medic și preot: Ai răbdare, vizitează un bolnav, fă bucurii altora fără să aștepti nimic în schimb

Post alimentar
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Postul alimentar

În plin post al Adormirii Maicii Domnului, Bogdan Chiorean, managerul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cluj, vine în ajutorul celor care nu pot renunța la lactate și carne.

Medicul preot a împărtășit, într-o postare pe Facebook, mai multe sfaturi care să ne ajute să ne smerim puțin, mai ales în perioada de post.

Părintele Bogdan Chiorean
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Părintele Chiorean: sfaturi pentru cei care nu pot ține post

„Nu o dată mi s-a întâmplat să întâlnesc pacienți în stare terminală care, deși-s grav bolnavi și nimeni nu le impune, vor să țină post în anumite zile sau perioade.

Am încercat unora să le spun de pogorăminte, că boala le e și post și nevoință, dar n-a fost chip să-i scot din rânduiala ce-au avut-o de ani.

Sunt oameni sănătoși însă, care nu pot ține post alimentar.

Nu ne e dat nouă să apreciem dacă-i vreo slăbie reală sau doar închipuire, dar ei nu reușesc.

Când nu poți ține post de bucate, încearcă alte variante prin care să fii, măcar temporar, altfel:

  • ai răbdare și ascultă un bunic preț de câteva zeci de minute, indiferent de cât de neinteresante ți se par discuțiile
  • vizitează câțiva bolnavi și fii-le om ce-aruncă-n scăldătoare pe cei în nevoi
  • după apus, mergi pe furiș și mută gardul mai înspre tine; nu contează care-i limita de proprietate, ci faptul că pământul ți se poate face cer printr-o mișcare
  • stai în genunchi zilnic pentru ca Dumnezeu să-mplinească dorințele cele bune ale apropiaților tăi; ia cu tine o pernă moale, că doleanțele-s multe și complicate
  • fă bucurii altora fără s-aștepți nimic în schimb; Dumnezeu e boier în materie de troc și știe ce și când să-ți dăruiască.

De nu-ți ies astea, fă o fasole frecată cu ceapă călită. În felul ăsta, vei reuși să plângi măcar până tai ceapa”, a scris părintele Bogdan Chiorean.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.