Categories: Stil de viaţă

Ce să mănânci ca să nu faci diabet de tip 2. Alimente recomandate de diabetologi renumiți

Alimente care previn diabetul. Mâncați bânză, mere și iaurt și reduceți cantitatea de carne roși și de cartofi pentru a preveni apariția diabetului, arată un ghid, care a însemnat sintetizarea a peste 500 de studii științifice. A

Acestea au fost puse cap la cap de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford și Diabetes UK. Medicii britanici au publicat lista cu alimentele care te ajută să eviți dezvoltarea diabetului de tip 2.

Până acum, în Marea Britanie, persoanele care aveau risc crescut de a face diabet primeau doar sfaturi de genul ce nutrienți să adauge în dietă – „creșteți aportul de fibre în alimentație cu 15%”- sau că trebuie să scape de kilogramele în plus – „trebuie să slăbiți 5% din greutate”.

Însă, diabetologii au ajus la concluzia că aceste sfaturi nu sunt adaptate la modul de viață actual.

Dr. Pamela Dyson, un nutriționist cercetător de la Universitatea Oxford, co-președinte al echipei care a realizat acest ghid, spune că s-a ales această nouă abordare „pentru co oamenii mănâncă alimente, nu „nutrienți” (…) și este mult mai ușor să comunci mesajul atunci când le vorbești despre ceea ce ei consumă”.

Dieta trebuie personalizată

Trebuie subliniat că acest nou ghid nu elimină regulile vechi, ci le completează. Pentru a evita să facă diabet, persoanele supraponderale au în continuare nevoie să slăbească și să facă mișcare. Acum, însă, li se spune exact și ce să mănânce.

Totuși, experții atrag atenția că doar mâncând aceste alimente „bune” nu înseamnă că n-o să faci niciodată diabet de tip 2, ci că nu o să-l ajuți să se declanșeze.

„Chiar și după ce am parcurs toate dovezile științifice, nu am putut găsi a cale sigură. Nu există o dietă care să rezolve problema. (…) Există o varietate de opțiuni care lucrează diferit în funcție de om. (…) Trebuie să lucrăm cu fiecare om în parte ca să-l ajutăm să ajungă la dieta cea mai potrivită pentru el”, a arătat Dr. Duane Mellor, de la Universitatea Coventry, și ea co-autor al ghidului.

Alimente bune

Cereale integrale

Fructe, în special mere, struguri și afine

Legume cu frunze verzi

Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, în special iaurt și brânză

Ceai și cafea

Alimente de evitat:

  • Carne roșie și prelucrată
  • Cartofi, în special chipsuri
  • Băuturi zaharoase
  • Carbohidrați rafinați, de ex. pâine albă, orezul alb

Recent Posts

Medic: Nici cea mai grasă carne nu îți va crește colesterolul dacă o mănânci cu asta

Friptura de miel este vedeta zilei de Paște și este nelipsită de pe mesele românilor…

24 de minute ago

„Sfârșitul rasei umane”: Previziunea dramatică a lui Stephen Hawking care se adeverește deja

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume. Teoriile,…

54 de minute ago

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

o oră ago

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

2 ore ago

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

2 ore ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic