Sari la conținut

Ce schimbări se produc în organismul tău când ești însărcinată

Din momentul în care are loc concepția, corpul tău începe să se adapteze pentru a crea și a aduce pe lume o nouă viață.

Simptome în sarcină. De unele dintre schimbări îți vei da seama singură pe măsură ce apar, în timp ce altele se produc la nivel intern și nu sunt sesizabile. Dar trebuie să știi că sunt esențiale pentru evoluția normală a sarcinii. Iată ce se întâmplă în corpul tău atunci când ești însărcinată.

Schimbări hormonale

Simptome în sarcină. Sarcina este o perioadă de activitate hormonală intensă. Producția de hormoni feminini – estrogen și progesteron – se mărește foarte mult, iar în plus se produc hormoni noi, specifici sarcinii.

Gonadotropina corionică placentară (HCG) este un hormon specific sarcinii care începe să se secrete din momentul implantării ovului fecundat în uter. Cunoscut și ca „hormonul sarcinii”, HCG este detectat prin testele de sarcină uzuale. Același hormon este responsabil și de primele simptome sarcina: stare de oboseală, somnolență, greață, sensibilatea sânilor.

Citeste si:

Progesteronul are un rol important în păstrarea sarcinii. El determină relaxarea țesuturilor și ligamentelor, prevenind contractarea uterului și pierderea spontană a sarcinii.

Estrogenul este secretat în cantități mari și ajută la pregătirea peretelui uterin pentru fixarea embrionului. El determină creșterea vaselor de sânge și a volumului sanguin. Astfel, până în săptămâna 30 de sarcină, vei avea cu aproape 50% mai mult sânge în sistemul circulator. Acest lucru este important pentru a asigura bebelușului un aport suficient de sânge cu oxigen și nutrienți necesari creșterii și dezvoltării.

Chiar dacă volumul de sânge se mărește, multe femei se pot confrunta cu anemie în sarcină. De aceea, unul dintre cele mai importante sfaturi medicale adresate gravidelor este să ia un supliment cu fier, de obicei, începând din al treilea trimestru de sarcină.

Schimbări în activitatea cardiacă

Ca urmare a creșterii volumului sanguin se produc modificări în activitatea cardiacă: pulsul este mai rapid pentru a asigura circulația sângelui către uter și viitorul copil, tensiunea arterială are tendința de scădere în primul trimestru și de creștere în al treilea trimestru de sarcină.

Scăderile bruște ale tensiunii în primul trimestru pot duce la amețeli sau chiar stări de leșin. Nu trebuie să intri în panică, dar este bine să îi comunici medicului tău ceea ce ți se întâmplă. Oricum, tensiunea arterială trebuie monitorizată atent în timpul sarcinii, mai ales după luna a șasea sau a șaptea. Există riscul instalării unei complicații numite preeclampsie, care se manifestă prin hipertensiune arterială. Ea trebuie descoperită la timp și tratată corect astfel încât să se prevină riscul nașterii premature.

Schimbări metabolice

Activitatea metabolismului în timpul sarcinii crește cu 10-25%. Dacă îți este foame mai tot timpul, uneori și noaptea târziu, de vină este accelerarea metabolismului. Asta se întâmplă întrucât micuțul din interiorul tău are nevoie de glucoză și substanțe nutritive, pe care și le extrage zi și noapte. Prin urmare, între mese sau înainte de culcare, nivelul glicemiei poate scădea brusc, provocându-ți senzația de foame sau binecunoscutele pofte alimentare. Pentru a nu cădea în capcana tentațiilor culinare nesănătoase, încearcă să mănânci puțin și des, optând pentru alimente și gustări sănătoase.

Cele nouă luni de sarcină sunt o aventură cu momente frumoase și mai puțin frumoase. Dar dacă vei înțelege ce se întâmplă în corpul tău, totul fiind menit să servească unei noi vieți, atunci vei simți că poți depăși orice dificultate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.