Sari la conținut

Ce se întâmplă atunci când mănânci aceleași alimente? Verdict dur

Alimente bune si toxice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru o viata sanatoasa date de Valeriu Popa

Dacă mănânci zilnic aceeași mâncare poate duce la dezvoltarea unei sensibilități? Este întrebarea pe care mulți dintre noi și-o adresează. Medicii au dat răspunsul: metodă de a te hrănizilnic cu aceeași mâncare poate fi dăunătoare pentru sănătate.

Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra și co-fondatorul științific al companiei de sănătate publică, a studiat efectele la cei care au mâncat în fiecare zi același aliment şi concluzia sa este că: afectează intestinul.

Consumul de aceleași alimente în fiecare zi nu numai că reduce la minimum varietatea de bacterii care trăiesc în intestin, dar alimentele sărace în nutrienți sunt făcute cu zaharuri, uleiuri inflamatorii și aditivi care ucid bacteriile intestinale bune care trăiesc acolo, permițând bacteriilor care cauzează inflamații să prospere în locul ei.

Dr. Spector spune că combinația dintre acestea este dăunătoare sănătății, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung

Pe termen scurt, dr. Spector spune că consumul de alimente zilnic la fel, sărace în nutrienți poate duce la energie scăzută, ceață cerebrală și probleme digestive .

De asemenea, este mai probabil să vă îmbolnăviți, deoarece sistemul imunitar slăbește. În ceea ce privește pe termen lung, alimentația în acest fel a fost legată științific de o listă lungă de probleme de sănătate, inclusiv depresia , boala Alzheimer și anumite forme de cancer.

Alimentele bogate în nutrienți,  o problemă critică

Acesta este motivul pentru care accesul ușor la alimente bogate în nutrienți este o problemă critică de sănătate publică.

Daunele unei diete pe termen lung cu junk food sunt foarte mari. Dacă alegi să mănânci același lucru în fiecare zi este cu adevărat foarte grav, mai ales dacă alimentele nu sunt bogate în nutrienți.

Diversitatea microbilor intestinali

„Dacă mănânci aceeași salată de varză în fiecare zi, nu vei obține diversitatea microbilor intestinali pe care i-ai avea dacă ai mânca un alt tip de salată în fiecare zi, cum ar fi o salată de varză o zi și una pe bază de cereale”, spune dr. Spector. Sigur, din punct de vedere tehnic, s-ar putea să vă atingeți obiectivele nutriționale, dar tot ați putea face mai bine în departamentul de sănătate intestinală.

Diversificarea dietei

„Un studiu științific care a luat urmărit peste 11.000 de oameni a descoperit că punctul ideal pentru cea mai bună diversitate de bacterii intestinale este să mănânci 30 de tipuri diferite de plante pe săptămână”, susține dr. Spector.

Poate suna mult – și este – dar dacă stai și enumeri toate tipurile diferite de alimente vegetale care există, vei vedea că este de fapt ușor de realizat. Legumele, fructele, cerealele, semințele, nucile, fasolea, leguminoasele, soia și ierburile sunt toate modalități de a te ajuta să nu te îmbolnăvești, scrie wellandgood.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.