Sari la conținut

Ce se întâmplă atunci când nu ai suficient potasiu în sânge?

anemie
Sursa foto: Unsplash
semnele anemiei

Hipokalemia este o afecțiune care se manifestă atunci când organismul tău elimină prea mult potasiu. În lipsa acestui mineral esențial se pot dezvolta o multitudine de boli, precum slăbiciunea musculară, care poate provoca paralizie.

Hipopotasemia severă poate pune viața în pericol. De aceea, este esențial să monitorizezi cu atenție nivelul potasiului din organism, fiind unul dintre cele mai importante minerale pentru sănătate.

Ce se întâmplă atunci când ai prea puțin potasiu în sânge?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, explică ce se întâmplă cu organismul atunci când nivelul potasiului din sânge este prea scăzut și, de asemenea, ce implică această afecțiune.

Hipokaliemia este o afecțiune care apare atunci când organismul excretă prea mult potasiu. Persoanele care suferă de această afecțiune nu au în sânge o cantitate suficientă din acest mineral esențial. Hipopotasemia severă poate duce la slăbiciune musculară și la o serie de alte probleme de sănătate.

Hipokaliemia este un tip de dezechilibru electrolitic care rezultă din niveluri foarte scăzute de potasiu în sânge.

Potasiul este un mineral esențial care ajută la reglarea diferitelor organe și procese din corpul uman. Deficitul de potasiu poate afecta funcția rinichilor, a mușchilor, a inimii și a sistemului nervos.

Hipokaliemia apare de obicei ca simptom al unei alte afecțiuni sau ca efect secundar al medicamentelor care cresc fluxul de urină.

Opusul hipokaliemiei este hiperkaliemia, care apare atunci când nivelul de potasiu este prea ridicat. Potrivit unui studiu din 2017, aproximativ 1 din 11 persoane ajung de obicei în camera de urgență din cauza simptomelor unor niveluri prea ridicate sau prea scăzute de potasiu.

Simptome
Simptomele hipopotasemiei pot varia de la ușoare la severe. Este posibil ca persoanele cu simptome ușoare să nu recunoască faptul că au această afecțiune.

De asemenea, unele persoane pot să nu aibă niciun simptom. Cu toate acestea, atunci când le au, pot experimenta:

  • slăbiciune musculară care poate duce la paralizie
  • insuficiență respiratorie
  • tensiune arterială scăzută
  • contracții musculare
  • crampe în timpul exercițiilor fizice
  • sete excesivă
  • urinare excesivă
  • pierderea poftei de mâncare
  • greață și vărsături
  • constipație
  • aritmii cardiace

Deoarece afecțiunea poate afecta, de asemenea, funcția rinichilor, persoanele cu hipokaliemie pot urina prea mult în timp ce se simt extrem de însetate. De asemenea, poate apărea și afectarea cognitivă.

Mai mult, în timpul activității fizice, când mușchii angajați eliberează potasiu, hipokaliemia poate duce la un flux sanguin insuficient către mușchi, provocând durere și, în cele din urmă, ducând la distrugerea mușchiului scheletic. Afecțiunea poate, de asemenea, paraliza intestinul.

Hipokaliemia poate deveni amenințătoare pentru viață dacă afectează mușchiul cardiac, provoacă paralizie sau afectează funcționarea plămânilor.

Cu toate acestea, un studiu din 2014 sugerează că hipopotasemia severă este rară. Din 4.826 de persoane care s-au prezentat la departamentul de urgență cu hipopotasemie, doar 1% au avut o afecțiune severă. În plus, doar jumătate dintre persoanele din acest subgrup prezentau simptome”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel