Sari la conținut

Ce se întâmplă când consumi alimente bogate în grăsimi? Răspunsul îl au specialiștii

Colesterolul bun, cunoscut și sub numele de colesterol HDL, este cel mai important tip de colesterol care indică buna funcționare a organismului. De ce?  Acționează în procesul de eliminare a grăsimilor din organism, ajutând la prevenirea bolilor de inimă.

Ce se întâmplă când consumi alimente bogate în grăsimi? Răspunsul îl au specialiștii

Pentru aceasta, este important ca nivelul colesterolului, atât la bărbați, cât și la femei, să fie peste 40 mg/dl și ca nivelul LDL, care este colesterolul rău, să fie sub 130mg/dl.

Pentru a asigura un nivel bun al colesterolului bun, este important să creșteți consumul de alimente bogate în grăsimi bune, cum ar fi avocado, castane, migdale și pește gras, somon și sardine. Mai mult, specialiștii recomandă precum și o activitate fizică regulată.

Colesterolul HDL

Acționează prin îndepărtarea moleculelor de grăsime din interiorul vaselor de sânge și redirecționarea lor către ficat, unde sunt metabolizate și eliminate în mod corespunzător din organism. În plus, colesterolul bun are acțiune anticoagulantă, antiinflamatoare și antioxidantă atunci când se află în cantități ideale în sânge. De asemenea, ajută la producerea de hormoni, bilă și vitamina D, care sunt importante pentru buna funcționare a organismului.

 

În acest fel, colesterolul HDL acționează ca un protector cardiovascular, prevenind apariția unor boli precum atacurile de cord, ateroscleroza, accidentul vascular cerebral și tromboza, de exemplu. Pentru ca aceste efecte să fie posibile, este important ca nivelurile de HDL și LDL să fie normale, deoarece nivelurile scăzute de HDL sau nivelurile crescute de LDL pot avea efecte negative asupra organismului, crescând riscul de îmbolnăvire.

Cum să vă dați seama dacă colesterolul HDL este scăzut

Pentru a afla dacă colesterolul bun este sub nivelul normal, este important să faceți un test de sânge care să evalueze nivelul colesterolului circulant. Astfel, cardiologul sau medicul generalist solicită de obicei măsurarea colesterolului total, a HDL, LDL și a trigliceridelor.

Colesterolul HDL scăzut nu duce la apariția de semne sau simptome, însă este posibil să existe suspiciunea că HDL este scăzut și LDL ridicat atunci când există un exces de grăsime abdominală, persoana are o dietă bogată în grăsimi și alimente industrializate și nu practică o activitate fizică regulată.

 

Cum să creșteți colesterolul HDL „bun”

Pentru a crește nivelul colesterolului HDL în sânge, trebuie consumate alimente bogate în grăsimi bune, acestea fiind:

  • Pește gras sau uleios, cum ar fi somonul, sardinele, păstrăvul, păstrăvul, macroul, stavridul, anghila, heringul și tonul;
  • Semințe precum semințele de chia, de in, de dovleac și de floarea-soarelui, deoarece acestea sunt surse naturale de omega 3;
  • Nuci, cum ar fi caju, migdale, nuci, nuci, alune, alune de pădure, nuci de Brazilia și alune;
  • Avocado și uleiul de măsline, deoarece sunt bogate în grăsimi nesaturate, care ajută colesterolul.

Un alt sfat important este creșterea activității fizice prin exerciții fizice de cel puțin 3 ori pe săptămână, deoarece ajută la controlul greutății, reglează producția de colesterol și stimulează pierderea de grăsime. Vedeți mai multe sfaturi despre ce să mâncați pentru a îmbunătăți colesterolul bun, potrivit tuasaude.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel