Categories: Stil de viaţă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă fumezi un pachet de țigări pe zi, timp de un an

Cercetătorii au măsurat degradările genetice catastofale produse de fumat asupra diferitelor organe din corpul uman şi au identificat diferite mecanisme prin care fumatul provoacă mutaţii ale ADN-ului.

Cercetătorii de la Institutul Wellcome Trust Sanger din cadrul Laboratorului  Naţional Los Alamos  împreună cu colaboratorii săi au descoperit că fumatul provoacă 150 de mutaţii în plus în fiecare celulă din fiecare plămân în decursul unui an în care persoana a fumat un pachet de ţigări pe zi.

Studiul dezvăluie o legătură directă între numărul de ţigări fumate în timpul vieţii şi numărul mutaţiilor din ADN-ul tumoral. Cele mai multe mutaţii au fost descoperite în cazul cancerului de plămâni însă, şi alte tumori din restul părţilor corpului conţineau mutaţii asociate fumatului, fapt ce explică modul în care fumatul provoacă nenumărate forme de cancer.

Fumatul provoacă moartea a 6 milioane de vieţi omeneşti în fiecare an, iar dacă acest viciu va continua să persiste, Organizaţia Mondială a Sănătăţii preconizează că vor avea loc peste un miliard de decese provocate de fumat, în acest secol. Fumatul este asociat cu 17 tipuri de cancer, însă până acum nimeni nu cunoştea mecanismul prin care tutunul provoacă aceste tipuri de cancer.

Cancerul este provocat de mutaţiile celulelor de ADN. În cadrul primului studiu, cercetătorii au analizat 5.000 de tumori comparând cancerul fumătorilor cu cel al nefumătorilor. Aceştia au descoperit mutaţii specifice în ADN-ul fumătorilor şi au calculat numărul mutaţiilor descoperit în diferitele forme de cancer.

Autorul a descoperit că fumatul, în medie, a unui pachet de ţigări pe zi produce 150 de mutaţii în fiecare celulă din plămân, anual. Aceste mutaţii reprezintă fiecare un punct potenţial de degradări genetice care în cele din urmă vor provoca cancerul.

Dr. Ludmil Alexandrov, autorul lucrării, a declarat: ,,Până acum aveam multe dovezi epidemiologice care dovedeau că fumatul provoacă tumori”.

Celelalte organe din corp sunt, de asemenea, afectate de fumatul unui pachet de ţigări pe zi, numărul estimat pentru laringe fiind de 97 de mutaţii în fiecare celulă, 39 de mutaţii în fiecare celulă din faringe, 23 de mutaţii în celulele din gură, 18 mutaţii în vezica urinară şi 6 mutaţii în celulele din ficat în fiecare an.

Recent Posts

Un tip banal de activitate fizică scade riscul de deces prin infarct cu aproape 40%

Un nou studiu realizat de cercetătorii englezi a avut rezultate surprinzătoare privind scăderea substanţială a…

14 minute ago

Bucureştenii au înroşit liniile de urgenţă de la salvare

Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov în minivacanţa…

34 de minute ago

De ce este greșit să ne urăm „Paște Fericit”? Un celebru filolog explică cum ar trebui să ne transmitem urări în aceste zile de sărbătoare

Sărbătorile pascale 2024 sunt un bun prilej pentru a transmite celor dragi, care nu sunt…

54 de minute ago

Cât timp este recomandat să păstrezi salata de boeuf în frigider? Marea greșeală a românilor care ajung să se confrunte cu intoxicație alimentară

Salata de boeuf este unul dintre principalele preparate care se găsește pe mesele românilor în…

o oră ago

Astăzi începe Săptămâna Luminată, moment în care se deschid Porție Raiului. Tradiții și superstiții în Săptămâna Luminată, pentru a avea noroc tot anul

Săptămâna Luminată este săptămâna care urmează Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna…

2 ore ago

HOROSCOP: Patru ZODII cu lipici la BANI în luna MAI 2024. Atrag NOROCUL ca un magnet!

Dacă vă întrebați ce rezervă viitorul imediat apropiat nativilor, astrele spun că patru zodii vor…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic