Sari la conținut

Ce se întâmplă cu absolvenţii de medicină care nu au luat rezidențiatul. Decizie de ultimă oră

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Vești pentru absolvenții de medicină generală care nu și-au reușit rezidențiatul. Potrivit Agerpres, potrivit unui proiect de lege depus în parlament pentru completarea Decretului nr. 18 din 2009 privind organizarea și finanțarea rezidenților, aceștia ar putea fi incluși în cabinetele medicale din școli. Proiectul a fost depus la Senat – ca primă Cameră sesizată.

Cabinete de medicină şcolar

„Absolvenţi ai facultăţilor de medicină după anul 2005 şi care nu au promovat examenul de rezidenţiat pot fi încadraţi în cabinetele de medicină şcolară”, prevede propunerea legislativă depusă de un grup de senatori şi deputaţi PNL, precum şi de senatorul PSD Adrian Streinu Cercel.

Potrivit proiectului, normele metodologice de aplicare a acestei legi urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului sănătății în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi normative. În justificarea lor, fondatorii subliniază contribuția importantă pe care o aduce medicina convențională la îngrijirea sănătății copiilor și prevenirea bolilor.

3.370 de cabinete medicale şcolare

„La nivel naţional, adaugă parlamentarii, există 3.370 de cabinete medicale şcolare, din care 3.237 în unităţile de învăţământ în masă şi 133 în unităţile de învăţământ special, precum şi 501 cabinete stomatologice, din care 484 în unităţi de învăţământ de masă şi 17 unităţi de învăţământ special. Potrivit datelor oficiale, în aceste cabinete medicale sunt încadraţi 2.081 medici şi 4.320 asistenţi medicali.

Rezultă astfel un deficit de personal medical pentru asigurarea asistenţei medicale în reţeaua de medicină şcolară care poate fi asigurat prin încadrarea medicilor de medicină generală, absolvenţi ai facultăţilor de medicină după anul 2005 care nu au promovat examenul de rezidenţiat. Propunerea legislativă reglementează încadrarea acestor medici în cabinetele de medicină şcolară”, precizează iniţiatorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel