Sari la conținut

Ce se întâmplă cu corpul tău când ai deficit de vitamina A

deficit de vitamine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vitamina A se regaseste in multe alimente bogate in beta-caroten

Semne ale deficitului de vitamina A care apar pe corp. Vitamina A, o vitamină liposolubilă. este prezentă în forma sa naturală în multe alimente. Este esențială pentru toată lumea, deoarece singura sa responsabilitate este să asigure sănătatea generală.

Este responsabilă pentru o mai bună funcție imunitară, sănătatea ochilor, creșterea corpului și nivelurile de energie. Dacă corpul tău are un conținut scăzut din această vitamină, va prezenta anumite semne.

Ce trebuie să știi

Deși vitamina A este adesea considerată un nutrient singular, de fapt este vorba despre un grup de compusi solubili în grăsimi, ce include atat retinolul, retinina, acidul retinoic, retinoizi cât și cartenoizi.

Trebuie reținut că vitamina A ere un rol esențial în numeroase procese biologice, cum ar fi vederea, imunitatea sau dezvoltarea și funcționarea organelor.

Vitamina A se regăsește în multe alimente bogate în beta-caroten, cum ar fi: gălbenușuri de ou, ficat de vită, unt, ulei de ficat de cod, ficat de pui, somon, brânză Cheddar, macrou, păstrăv, cartofi dulci, dovleac, morcovi, spanac, varză, dovleac plăcintar, pepene galben, papaya, ardei roșii.

Iar corpul uman transforma beta-carotenul în vitamina A, atât de utilă proceselor fiziologice. Se recomandă ca bărbații să primească 900 mcg, femeile 700 mcg, iar copii și adolescenții 300-600 mcg de vitamina A, pe zi.

vitamina A
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Semne ale deficitului de vitamina A care apar pe corp

Iată care snt cele mai cunoscute semne ale carenței de vitamina A:

1. Piele extrem de uscată: Vitamina A este esențială pentru menținerea sănătății pielii. O deficiență poate provoca umflarea pielii, iritație și uscăciune extremă. De asemenea, poate provoca eczeme. Dacă sunteți martor la orice simptome neobișnuite pe piele, trebuie să consultați un medic.

2. Sănătate precară a ochilor: Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor și problemele de vedere. Deficiența poate provoca orbire nocturnă, vedere redusă sau slabă și sindromul de ochi uscat.

3. Reducerea creșterii: Deficitul de vitamina A poate împiedica creșterea corectă a corpului copiilor. Copiii au nevoieîn special de vitamina A în cantități mari sau dezvoltarea corpului lor poate să nu fie normală.

4. Infecții frecvente: Vitamina A ajută la menținerea și întărirea sistemului imunitar. Așadar, atunci când corpul își pierde energia, s-ar putea să te îmbolnăvești foarte frecvent și să contractezi tot felul de infecții.

5. Oboseală: Vitamina A reglează și nivelul de energie. O deficiență a acestei vitamine poate provoca oboseală și incapacitatea de a duce ziua la bun sfârșit.

6. Scădere rapidă în greutate: Deficitul de vitamina A poate apărea pe corpul tău ca o pierdere rapidă în greutate. Dacă simțiți o pierdere în greutate inexplicabilă dintr-o dată, trebuie să vizitați medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel