Sari la conținut

Oamenii de știință au dezvăluit ce se întâmplă cu creierul atunci când visăm

Sursă foto: Getty Images

Oamenii de știință au dezvăluit ce se întâmplă cu creierul atunci când visăm

În timpul viselor, creierul trece printr-o serie de activități complexe și deosebit de dinamice. Creierul este activat în principal de către structuri precum cortexul prefrontal, cortexul parietal, cortexul occipital și talamusul. Aceste regiuni lucrează într-un mod coordonat pentru a crea și a procesa informațiile, emoțiile și senzațiile care apar în timpul viselor.

Activitatea creierului este extrem de variată

În timpul viselor, activitatea creierului este extrem de variată și se manifestă sub diverse forme. De exemplu, în timp ce visăm, creierul produce unde alfa, care sunt asociate cu starea de relaxare și veghe, dar și unde beta, care sunt asociate cu stările de activitate și excitație. De asemenea, nivelurile de neurotransmițători și substanțe chimice din creier, precum dopamina, serotonina și noradrenalina, sunt implicate în generarea și reglarea viselor.

Activitatea creierului în timpul viselor

În plus, activitatea creierului în timpul viselor este puternic influențată de ceea ce am trăit sau am simțit în timpul zilei. Astfel, unele vise pot fi rezultatul prelucrării și integrării informațiilor sau experiențelor din timpul zilei, în timp ce altele pot fi rezultatul unor motive ascunse sau dorințe inconștiente.

În concluzie, visul este un proces complex și fascinant al creierului, care ne oferă oportunitatea de a explora și de a înțelege mai bine funcționarea acestui organ esențial al corpului nostru.

Studiile au arătat că oamenii îşi petrec aproximativ şase ani din viață visând, adică aproximativ două ore în fiecare noapte, iar cele mai multe vise durează între 5 şi 20 de minute, scrie Cnet.

ce se intampla cu creierul cand visezi
Sursă foto: Getty Images

Nu se știe în ce parte a creierului îşi au originea visele şi dacă există o singură parte a creierului care generează visele sau mai multe. Nu s-a aflat încă nici dacă scopul principal al viselor este legat de corp sau de creier. „Visele sunt gânduri, imagini, senzații și uneori sunete, care apar în timpul somnului”, spune Alan Kuras, profesor la Westmed Medical Group.

Visele reprezintă ”o colecție” de gânduri, lupte, emoții, evenimente, oameni
Este unanim acceptat faptul că visele reprezintă ”o colecție” de gânduri, lupte, emoții, evenimente, oameni, locuri și simboluri care sunt relevante sau nu pentru cel care le visează. Există multe teorii privind funcția viselor, spune Kuras.

„Par să ajute la formarea memoriei, rezolvarea problemelor și consolidarea ideilor atât despre noi înșine, cât și despre lume”, spune el, adăugând că neurologii au descoperit că visele ajută și la procesarea informațiilor și la reglarea dispoziției.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel