Sari la conținut

Ce se întâmplă cu noi în timpul unui atac de panică? „Simt că mă duc…”

atacul de panică

Ce se întâmplă cu noi în timpul unui atac de panică? „Simt că mă duc…”,  acesta este răspunsul dat de o vedetă celebră de la noi, care a suferit un astfel de episod.

Atacurile de panică te pot lăsa decumpănit, obosit și pesimist cu privire la capacitatea de control a propriului corp. Însă soluții există, trebuie doar să fii îndeajuns de curajos să le cauți. Curajul nu înseamnă lipsa fricii; înseamnă să poți acționa pentru tine, în ciuda faptului că îți e teamă.

Din nefericire, numeroși români suferă de aceste afecțiuni. Printre ei se regăsește și Lili Sandu. Aceasta a povestit celor din mediul online că se confruntă cu atacuri de panică și că are și anxietate atunci când aude zgomot de motocicletă.

Lili Sandu: Am stări de anxietate și trăim vremuri complicate

„M-a speriat foarte tare sunetul ăsta și cumva e înmagazinat în subconștientul meu. Da, eu chiar am stări de anxietate și trăim vremuri complicate și mulți dintre noi se confruntă cu genul ăsta de stări. Am întâlnit foarte multe persoane care au tulburări de anxietate, foarte multe prietene, pe unde mai merg, la întâlniri și așa mai departe… care se plâng de acest lucru. Ceea ce mă face să cred că este cumva afecțiunea zilelor noastre”, spune vedeta.

Ea le-a mai spus celor din mediul online cu ce probleme se confruntă atunci când are atacuri de panică, în speranța că și alții vor recunoaște semnele și vor ști cum să le gestioneze.

Ce se întâmplă cu noi în timpul unui atac de panică? „Simt că mă duc…”

„Am un atac de panică, simt că nu pot să mai respir. Practic, simt că mă duc”, a mai spus Lili Sandu.

Un studiu recent a demonstrat faptul că atacurile de panică nu ar fi atât de imprevizibile: în cazul unor pacienți cu diagnostic de tulburare de panică, au fost înregistrate schimbări fiziologice cu până la 60 de minute înaintea declanșării atacului de panică. Instabilitatea fiziologică a fost înregistrată la nivelul bătăilor inimii, la nivelul respirației și în ceea ce privește transpirația. Această descoperire ar putea ajuta, în viitor, la prevenirea atacurilor de panică. Dacă știm ce se întâmplă înainte de un atac de panică, va fi mai ușor să îl prevenim.

Cum se poate face față unui atac de panică?

Atunci când avem un atac de panică, cel mai important lucru este să preluăm controlul respirației. Ne așezăm undeva sau ne sprijinim de ceva și începem să ne concentrăm pe a ne încetini respirația și pe a o echilibra. Un exercițiu de respirație este cel în care inspirăm pe nas timp de 4 secunde, ținem această respirație timp de 2 secunde, iar apoi expirăm pe gură timp de 6 secunde. Regula 4-2-6. În tot acest timp, e foarte important să avem un dialog interior în care realizăm ce ni se întâmplă, ne repetăm că nu suntem în pericol și că atacul de panică va trece din moment în moment.

Important de menționat faptul că atacul de panică nu este o tulburare mintală – el poate apărea în contextul altor tulburări mintale, precum tulburări depresive, tulburarea de stres posttraumatic, tulburări ale consumului de substanțe, dar și în cazul unor afecțiuni medicale (cardiace, respiratorii, gastrointestinale). Însă, dacă atacurile de panică sunt persistente, iar persoana în cauză trăiește cu teama debilitantă privind apariția unui nou atac de panică, atunci vorbim despre un diagnostic clinic, anume tulburarea de panică, potrivit deprehub.ro.

Pentru a fi încadrat drept atac de panică, cel puțin 4 dintre cele 13 simptome trebuie să fie prezente, anume:

  • palpitații, bătăi puternice ale inimii;
  • transpirații;
  • tremor sau frisoane;
  • senzația de dificultate în respirație sau sufocare;
  • senzație de asfixie;
  • dureri sau disconfort în piept;
  • greață sau disconfort abdominal;
  • senzație de amețeală, instabilitate, senzație de leșin;
  • senzație de frig sau de căldură;
  • senzații de amorțeală sau furnicături în corp;
  • senzație de derealizare (sentimentul irealității) sau depersonalizare (detașarea de sine);
  • frica de a pierde controlul sau de a “înnebuni”;
  • frica de moarte.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel