Sari la conținut

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu sunt acasă când vine poștașul cu deciziile de recalculare a pensiilor

Sursă foto: Playtech

Riscul ca pensionarii să nu își primească deciziile. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a vorbit despre modalitatea în care românii își vor primi deciziile de recalculare a pensiilor, dar și despre ce trebuie să facă pensionarii care nu sunt la domiciliu în momentul în care vine poștașul cu plicul recomandat. 

Șeful Casei de Pensii a transmis că Poșta Română se va ocupa de întregul proces de expediție a acestor acte confidențiale, care nu pot fi înmânate decât persoanal destinatarilor.

Șeful Casei de pensii: Poșta Română va expedia 5 milioane de plicuri cu documente confidențiale

Procesul de expediere a deciziilor de recalculare a pensiilor va fi unul extrem de laborios, ținând cont de faptul că Poșta Română va expedia „TIR-uri de astfel de plicuri” care trebuie semnate personal de fiecare destinatar în parte.

„Mai avem un singur pas de făcut pentru ca această distribuire să putem să o operaționalizăm. Este vorba despre un act normativ, probabil că va fi o ordonanță de urgență care va fi promovată cat mai curând, probabil că săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, ca să putem să oficializăm această operațiune care nu este deloc simplă, deși am crezut că este una simplă.

Compania Națională Poșta Română se va ocupa de acest proces de expediție, dar nu doar de procesul de expediție, pentru că pe plic este și o confirmare de primire, aceste decizii se trimit personal, nu se expediază în cutia poștală, se înmânează personal, este un document confidențial.

Această confirmare de primire este tipărită direct pe plic, iar tot acest proiect de tipărire îl realizează Compania Națională Poșta Română.

Pentru a vă putea face o idee, este vorba despre câteva TIR-uri de astfel de plicuri, vorbim de aproape 5 milioane de plicuri.

În momentul în care avem acest act normativ aprobat și publicat în Monitorul Oficial, putem să începem să tipărim deciziile, să le trimitem către compania Poșta Română, și ulterior Poșta Română să meargă la pensionari și să le înmâneze personal”, a explicat Daniel Baciu la Digi24.

Riscul ca pensionarii să nu își primească deciziile

Până la 1 septembrie, aceste decizii trebuie să fie în posesia pesnionarilor, a subliniat Daniel Baciu.

„Suntem în grafic, dar intervin aceste elemente de noutate, la care noi trebuie să le facem față, să găsim soluții din mers, astfel încât, începând cu 1 septembrie, totul să fie clar.Până atunci, aceste decizii trebuie să fie deja în posesia pensionarilor”, spune șeful CNPP.

Daniel Baciu a ținut să semnaleze cazurile pensionarilor care nu își vor primi decizia de recalculare. „Singurul risc este ca aceștia să nu se afle la domiciliu” în momentul în care poștașul vine cu plicul.

În cazul în care destinatarul nu este acasă, plicul merge la oficiul poștal, unde rămâne o perioadă de timp, după care, dacă nu este ridicat, pleacă înapoi spre Casa Teritorială de Pensii.

„Există o procedură clară prevăzută de Poșta Română, o perioadă plicul stă la Oficiul Poștal, are timp sa vină să îl ridice, ulterior se întoarce la Casa Teritorială de Pensii, de unde pensionarii își pot ridica plicul în care sunt informațiile privind recalcularea pensiei”, a mai spus Baciu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel