Sari la conținut

Ce se întâmplă cu plămânii tăi după ce te lași de fumat?

cancerul pulmonar

Fumatul este o cauză principală de deces la nivel mondial, însă poate fi destul de dificil să renunți la acest obicei. Cu toate acestea, după ce te lași de fumat, rezultatele sunt imediate.

Multe persoane se tem că rezultatele pozitive vor fi vizibile după o perioadă lungă de timp, conform Medical News Today. Cu toate acestea, starea de sănătate se îmbunătățește chiar și după o oră de la ultima țigară. Astfel, perioada în care organismul tău se reface este mult mai scurtă decât știai până acum. Iată ce se poate întâmpla, după ce te lași de fumat, pe parcursul anumitor perioade?

În cât timp se poate îmbunătăți sănătatea?

După o oră

În aproximativ 2- de minute de la utlima țigară fumată, rimtul cardiac scade și revine la normal. Tensiunea arterială este redusă, iar circulația se îmbunătățește.

După 12 ore

Țigările conțin o multitudine de toxine, inclusiv monoxidul de carbon. Acest gaz este dăunător, iar în doze mari poate fi fatal, prevenind oxigenul să intre în plămâni. După numai 12 ore de la ultima țigară, organismul se purifică de excesul monoxidului de carbon. Nivelul de monoxid de carbon revine la normal, iar nivelul e oxigen crește.

După o zi

După o zi de la ultima țigară, riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare scade. Fumatul crește riscul de boli coronariene, scăzând nivelul de colesterol benefic organismului. După numai o zi de la ultima țigară, tensiunea arterială scade, odată cu riscul de afecțiuni cardiovasculare.

După 2 zile

Fumatul dăunează percepției de gust și miros. După 2 zile de la ultima țigară poți observa simțuri mai ascuțite.

După 3 zile

După 3 zile de la ultima țigară, nivelul de nicotină este epuizat. Majoritatea oamenilor pot manifesta schimbări de dispoziție, iritabilitate, dureri de cap și pofte.

După o lună

Funcția pulmonară începe să se îmbunătățească. În timp ce plămânii se vindecă, un fost fumător poate observa că tușeste mai puțin și respiră mai bine.

După un an

Riscul de boli coronariene scade până la jumătate. Riscul se va diminua odată cu trecerea timpului.

După 5 ani

Arterele și venele se dilată din nou, ceea ce reduce riscul cheagurilor de sânge și a accidentului vascular cerebral. Riscul va crește considerabil în următorii 10 ani.

După 10 ani

Riscul ca o persoană să dezvolte cancer pulmonar este redus la jumătate, comparativ cu o persoană care fumează.

După 15 ani

Posibilitatea de a dezvolta boli coronaniere, sau cancer pancreatic, este aceeași ca a persoanelor care nu fumează.

După 20 de ani

Riscul de deces, cauzat de afecțiuni legate de consumul de tutun, este scăzut la nivelul unei persoane are nu a fumat niciodată. Riscul de cancer pacreatic este, de asmenea, redus la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodată, precum și cancerul pulmonar.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: