Sari la conținut

Salata bogată în clorofilă, extrem de benefică inimii. Te protejează de boli cardiovasculare și hipertensiune și ține colesterolul în frâu

Salata aceasta nu trebuie să ne lipsească în nicio săptămână, fiindcă beneficiile sale pentru sănătate sunt uriașe.

Mai mult, în sezonul cald putem suplimenta cantitatea sau porțiile. Pentru că de aceste alimente puteți abuza. Triada plantelor verzi, care vă susține sănătatea inimii.

Din fericire, nu sunt doar alimente de sezon, le găsim tot timpul anului. Însă anumite persoane le consumă cu precădere vara. Iată de ce este minunat să ne pregătim măcar la o masă din zi, un bol generos cu salată verde, ceapă și usturoi verde, stropite din belșug cu zeamă de lămâie și puțin ulei de măsline. Garnitura ideală pentru friptură, brânză, ouă sau preparate din legume.

Aceste alimente verzi abundă în clorofilă și fibre, sunt extrem de sărace în calorii, gustoase și sățioase.

Datorită clorofilei (aurul verde) pe care o conțin în cantități considerabile, verdețurile reprezintă prima opțiune și în dietele de detoxifiere. lată cum putem combina efectul terapeutic al acestora cu plăcerea de a pregăti delicioase variante de meniuri primăvăratice.

Usturoiul verde aduce beneficii organismului, datorită sulfului. Ajută la întărirea sistemului imunitar, deoarece conține alicină, un compus cu efecte benefice asupra organismului. Alicina, un compus sulfuric din usturoiul verde, stimulează mecanismele naturale de apărare a organismului, prin proprietățile sale antiinflamatorii şi antibacteriene, protejând astfel împotriva infecțiilor. Este un adjuvant în tratarea răcelilor și a tusei, dar este totodată eficient și în tratarea infecțiilor gastro-intestinale.

Bogat și în fier, usturoiul verde se recomandă în cazul anemiilor. Un alt compus sulfuric, un polisulfid, are efecte benefice asupra inimii, protejând împotriva bolilor cardiovasculare şi a tensiunii arteriale mari. În plus, mai conține şi mangan, mineral care contribuie la menținerea colesterolului bun.

Ceapa verde. Compuşii de sulf prezenți ajută și ei la reducerea riscului de afecțiuni coronariene, reduc nivelul zahărului din sânge și inhibă, totodată, dezvoltarea fungilor (ciupercilor). Vitamina C ajută la sinteza colagenului care face oasele puternice, în timp ce vitamina K joacă un rol-cheie în menținerea densității osoase. Sunt de notorietate proprietățile anti-bacteriene şi antivirale, ceapa verde fiind primul remediu natural în infecțiile virale, gripă etc., mai ales că stimulează și activitatea sistemului respirator, ajutând expectorația.

Ceapa verde mai conține carotenoide (luteina și zeaxantina) şi vitamina A, care protejează ochii, luptând și împotriva degenerării maculare – afecțiune care duce la pierderea vederii.

Și regina salatelor, salata verde. Este una dintre verdețurile cele mai comune, dar foarte apreciate, pentru conținutul minim de calorii și maxim de apă (90%).

Cu cât este mai închisă culoarea frunzelor, cu atât salata este mai bogată în fitonutrienți, în special acid folic, vitamina C, beta-caroten și potasiu. Mai mult, se știe din Antichitate că salata verde are și efecte sedative, datorită unei substanțe fitochimice numită lactucin. Ca beneficii aduse asupra sănătății, salata verde ajută ficatul, reduce riscul de cancer, de boală cardiacă și combate insomnia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel