Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă bei alcool și iei pastile. Dr. Bilic: Toată lumea știe că nu e bine

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Mihaela Bilic

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat ce se întâmplă în organism dacă bei alcool și iei medicamente. Toată lumea știe că nu e bine, însă nu și explicația.

„Interacțiune alimente medicamente

Toată lumea știe că nu e bine să bei alcool atunci când iei medicamente. Cat este de adevărat și cum potențează anumite alimente efectul pastilelor? Merită discutat!

Alcoolul scade metabolizarea substanțelor active și CREȘTE efectul medicamentelor. Nu trebuie asociat cu analgezice, tranchilizante, antidepresive antialergice. Consumul simultan de alcool și medicamente dublează inclusiv efectele alcoolului, veți avea senzația că ați băut de 2 ori mai mult.

Sucul de grepfruit are efect negativ pe 20 de tipuri de medicamente: antihipertensive, anticoagulante, antihistaminice, antivirale, sedative, hormoni. El blochează descompunerea medicamentelor, prin urmare substanțele active se vor acumula în organism și pot ajunge la un nivel toxic.

de ce am colesterolul mare

Asocierea lapte-medicamente poate determina iritație gastrică

Laptele și produsele lactate conțin calciu care formează compuși insolubili cu anumite substanțe active din medicamente. Asocierea lapte-medicamente poate determina iritație gastrică și reflux, pentru că laptele dizolvă rapid pelicula protectoare a pilulelor.

Alimentele bogate în vitamina K (varză, broccoli, spanac, avocado pătrunjel) intră în competiție cu medicamentele anticoagulante și cresc riscul de formare de cheaguri de sânge. Dacă urmați un tratament antitrombotic, el poate fi afectat de vitamina K prezentă natural în mâncare.

Suplimentele cu fier sau alimentele bogate în fier (ficat, spanac broccoli pătrunjel kiwi citrice) modifică pH-ul intestinal și formează complexe insolubile cu medicamentele. Fierul scade efectul medicamentelor antihipertensive, penicilinei și hormonilor.

Produsele fermentate de tip bere vin roșu, murături, drojdie conțin tiramină, o substanță care crește tensiunea arterială. Deci medicația antihipertensivă nu trebuie asociată cu consumul de alimente fermentate.

Atenție, cerealele integrale consumate în exces accelerează tranzitul intestinal și scad absorbția substanțelor active din medicamente. Același efect negativ îl are și consumul de fructe bogate în sorbitol (prune sau smochine)”, a spus Mihaela Bilic pe Instagram.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel