Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă bei cafea după ora 17. Profesorul Ciurea: Boala Alzheimer, una dintre cauze

Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prof. dr. Vlad Ciurea

Profesorul Vlad Ciurea a vorbit despre un fenomen de epuizare nervoasa, foarte frecvent în zilele noastre. Este vorba despre nervroza de suprasolicitare, mai exact oboseala creierului.

Prof. Dr. Vlad Ciurea a explicat cum ne putem proteja creierul, mai ales că suntem obișnuiți să muncim foarte mult.

”Vrem – sau ni se cer – prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să „întindem” timpul pentru performanțe de scurtă durată.

Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului.

Ce se întâmplă dacă bei cafea după ora 17

Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri.

Nu recomand să bem cafea după ora 17, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului.

Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică.

Iată ce putem da creierului

  1. O melodie (mie de exemplu îmi place și muzica latino! Îl ascult cu plăcere pe Julio Iglesias)
  2. O carte bună
  3. O discuție bună
  4. O emisiune bună – fără scandal, politică, război, agresivitate sau cinci accidente pe minut
  5. Un răsărit de soare.

Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele!

Sănătate!”, scrie medicul Vlad Ciurea pe o rețea socială.

Vă spun din proprie experiență: totul se învață

Medicul Vlad Ciurea a oferit recomandări prețioase pentru cei care își doresc un stil de viață sănătos. Acesta susține că secretul unei vieți bune este echilibrul.

„Masa trebuie să fie liniştită, fără telefoane, fără o agitaţie în jurul mesei. Am ajuns la un element esenţial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în genereal o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere şi ca digestie.”

„Secretul unei vieți bune este echilibrul. Trebuie mereu să avem în vedere să fixăm „cântarul” așa încât grijile, facturile, scandalurile politice și toate problemele care ne afectează să fie contrabalansate de liniște, relaxare, optimism și bucuria de a trăi.

Când una cântărește mai mult, înseamnă dezechilibru. Nu îmi spuneți că e greu… Vă spun din proprie experiență: totul se învață. Zi de zi”, a scris pe Facebook neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel