Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă bei cafea tare după o noapte nedormită. Cercetătorii explică 

o viață sănătoasă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Romanii prefera cafeaua neagra

Ce se întâmplă dacă bei o cafea tare după o noapte nedormită și nu mănânci sănătos.  Ce efecte ar putea avea un astfel de lucru asupra metabolismului uman? Cercetătorii știu la ce risc te expui. 

De câte ori nu ai consumat dimineața o cantitate mare de cafea, și una foarte tare, după o noapte nedormită?

Ei bine, oamenii de știință spun acum că nu ar trebui să o faci pentru că nu îți va face bine la sănătate. Este cel mai rău lucru pe care îl poți face dimineața, să bei cafea tare pe stomacul gol. Și nu vorbim doar de simptomele rele pe care așa ceva le poate avea în sistemul gastric propriu-zis, ci de ceva nou, care abia acum a ieșit la iveală după ce s-a făcut o cercetare.

Cercetătorii de la Universitatea Bath, din Anglia, au combinat statisticile privind somnul de proastă calitate și cafeaua tare. În special , au căutat și au găsit ce efecte ar putea avea un astfel de lucru asupra metabolismului uman. Și bineînțeles că au reușit.

Ceea ce au descoperit este foarte îngrijorător și nu are nicio legătură cu durerile de stomac, care sunt clasice pentru cei care beau cafea tare fără mâncare.

Dar vreți să știți care este cauza bolii?

Cercetătorii au descoperit, prin statisticile privind decesele, că o cafea tare după o lipsă de somn și cu o dietă proastă, mai ales pe stomacul gol dimineața, crește glicemia, ceea ce duce la crearea diabetului.

Risc crescut de diabet

Somnul este mai important decât am putea crede. Așa că orice noapte pierdută, din diferite motive, are până la urmă consecințe pe termen scurt și lung, potrivit Wellandgood.

„Există trei piloni ai sănătății”, spune Shelby Harris, specialist în medicina comportamentală a somnului. ”Unul este o dietă adecvată. Al doilea sunt exercițiile fizice, iar somnul ar trebui să fie al treilea pilon”, spune ea.

Dacă nu acordați prioritate somnului, s-ar putea să observați că apar unele problemele de sănătate. „Tratamente precum terapia cognitiv-comportamentală sunt extrem de eficiente pentru insomnie și este indicat să recurgem la ele înainte de apela la tot felul de medicamente”, adaugă ea.

Iată care sunt cele mai importante consecințe dacă nu dormim suficient și nu avem un somn odihnitor.

Când nu dormim, corpul încetează să proceseze insulina, hormonesențial pentru reglarea zahărului din sânge. Această rezistență la insulină poate duce apoi la dezvoltarea diabetului de tip 2. Un studiu pe animale a arătat că pierderea unei singure nopți a dus la creșterea rezistenței la insulină la fel de mult ca și o perioadă de șase luni în care s-a consumat o dietă bogată în grăsimi.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel