duminică, ianuarie 29, 2023

Un nou studiu arată că un pahar de vin pe zi face bine, dar numai celor cu o anumită înzestrare genetică.

Consumul unor cantităţi mici de alcool protejează împotriva apariţiei bolilor de inimă, dar numai în cazul persoanelor care posedă o anumită variantă a unei gene, numită CETP TaqIB, au descoperit cercetătorii.

Vestea proastă este că doar aproximativ 15% dintre oameni au această variantă a genei.

Te-ar mai interesa: Suferința în tăcere a femeilor: endometrioza. Medi...

Descoperirea contrazice ideea – mult promovată în ultimii ani – că un consum moderat de alcool (7 pahare de băuturi alcoolice pe săptămână, pentru femei, sau 14, pentru bărbaţi) ar fi benefic pentru sănătatea oricui.

În realitate, consumul moderat de alcool este benefic doar pentru 15% din populaţie, spune prof. Dag Thelle de la Universitatea Gothenburg, Suedia.

Cercetătorii au analizat date privind 618 suedezi cu boli de inimă şi 3000 de alţi subiecţi sănătoşi; toţi participanţii au fost testaţi pentru identificarea variantei genei CETP pe care o aveau.

Luate fiecare în parte, nici consumul moderat de alcool, nici acest genotip particular nu au vreun efect protector deosebit de puternic. Dar, în combinaţie, ele par să reducă semnificativ riscul cardiovascular, spun autorii studiului.

Te-ar mai interesa: Antibioticul natural care face MINUNI. Leacul împo...

Gena determină sinteza unei proteine CETP care influenţează (printr-un mecanism încă neelucidat) colesterolul „bun” (HDL), acesta ajutând la îndepărtarea din sânge a grăsimilor care duc la apariţia bolilor cardiovasculare.

Mai sunt necesare multe cercetări pentru lămurirea aspectelor legate de aceste corelaţii, dar prof. Thelle spune că rezultatele ar putea fi foarte utile, atât pentru a putea oferi pacienţilor sfaturi potrivite legate de consumul de alcool, cât şi pentru a identifica noi mijloace de a folosi resursele organismului uman pentru a preveni bolile de inimă.

Te-ar mai interesa: Prof. Vlad Ciurea: Efectele miraculoase asupra org...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private