Sari la conținut

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă ești lovit de fulger și ce poți face ca să supraviețuiești

Din cuprinsul articolului

Aproximativ 1000 de oameni mor, anual, după ce sunt loviți de fulger. Temperatura unui fulger atinge până la 30.000 de grade Celsius și sunt transmiși peste zece milioane de volți. Nu e de mirare că sunt rare cazurile în care cineva poate supraviețui unei asemenea forțe. 

Când străbate corpul uman, fulgerul afectează în primul rând organele interne, mai ales inima, şi legăturile nervoase. În unele cazuri, nu lasă nici o urmă evidentă pe corp, în altele, provoacă arsuri serioase. Durează mai puţin de o secundă ca descărcarea electrică să străbată corpul şi să se scurgă în pământ.

Cu cât ai un organism mai viguros şi mai rezistent, cu atât ai şanse mai mari să trăieşti după ce ai fost lovit de fulger. Mulţi dintre cei care au scăpat cu viaţă, fără probleme grave de sănătate, au descoperit câteva luni mai târziu efecte nebănuite. Au pierdut controlul asupra membrelor, aveau probleme de memorie, auzeau tot felul de sunete imaginare.

Cum ne protejăm?

Prima regulă elementară spune că, atunci când plouă cu descărcări electrice, este contraindicat să te protejezi sub un pom. Arborii sunt contraindicaţi ca loc de refugiu, deoarece posibilitatea descărcării trăsnetelor în aceştia pot cauza pagube prin tensiunea de trecere a curentului prin ei.

Altă regulă spune că, fiind în câmp deschis, este periculos să stai în picioare – mai ales cu o umbrelă deschisă (umbrela având un vârf metalic, care atrage descărcarea electrică). Recomandat este să te ghemuiești la pământ.

Trebuie evitată apropierea de animale mari sau de grupuri: fulgerul care a lovit un om sau un animal se va transmite imediat la cei din apropiere. Se recomandă ca distanța între persoane sau între oameni și animale mari să fie de minimum trei metri.

În casă fiind, se recomandă deconectarea televizorului și a calculatorului, pe timpul furtunii. Telefonul mobil este un bun conducător de electricitate din cauza pieselor din metal din interior. S-a dovedit că, în special ţinut aproape de ureche sau gură (orificii), telefonul facilitează pătrunderea trăsnetului în organism şi creşte riscul de deces.
Afara, este obligatoriu sa te distantezi cu cel putin trei metri de orice structura metalica: gard, stalp, turn, balustrada.

La munte, evită înălțimile. Cea mai bună soluție, în acest caz, este adapostirea sub o stâncă, unde ești protejat atât de ploaie, cât și de electrocutare.

Un alt aspect de care trebuie ţinut seama este legat de percepţia multor oameni că o persoană lovită de fulger este încărcată cu energie, iar dacă o atingi vei fi, la rândul tău, electrocutat. Nimic mai fals, deoarece corpul nu stochează această energie, astfel că e foarte sigur să atingi victima, pentru a-i acorda primul ajutor. De fapt, acesta este unul dintre cele mai periculoase mituri, mulţi oameni murind din această cauză

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel