Sari la conținut

LISTA alimentelor de evitat dacă ai hipertensiune arterială (HTA). Sunt o otravă pentru inimă şi creier!

Hipertensiune arterială.
Credit foto: arhiba Doctorul Zilei
Diera benefica pentru hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) este atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare (140/90 mmHg sau mai mare).

Conform studiilor, aproape jumătate din populaţia adultă a României are hipertensiune arterială, fiind descoperită în urma unor controale medicale de rutină.

 

Pe lângă medicaţia precrisă de medic, este recomandată şi schimbarea stilului de viaţă, inclusiv o atenţie mai mare la tipurile de alimente consumate zilnic, potrivit specialiştilor citaţi de portalul actualno.com.

În context, nutriţioniştii atrag atenţia că există unele produse alimentare contribuie la apariţia hipertensiunii arteriale (HTA), în vreme ce altele pot fi benefice, ajutând la scăderea presiunii asupra arterelor şi vaselor de sânge.

Alimente recomandate în HTA

Legume: usturoi, ceapă, brocolli, morcovi, roşii

Alimente bogate în potasiu: banane, pepene, cartofi, spanac, migdale, roşii

Alimente bogate în potasiu: năut, spanac, lapte, iaurt, brânzeturi, peşte

Cele mai bune condimente: piperul negru, cimbru, oregano, busuioc, tarhon

Cele mai bune ceaiuri: cimbru, ceaiul roşu rooibos, ceaiul verde, ginseng, roiniţă

Alimente de evitat în HTA

Mezeluri: carnaţi, salam, costiţă, şuncă afumată, parizer

Alimente în conservă: ton în ulei, sardine, porumb, murături sărate

Alimente de tip fast-food: hamburgeri, pizza, maioneze, sosuri grase, cartofi prăjiţi, prăjituri, îngheţată.

Tratamentul antihipertensiv, pe viaţă

Tratamentul antihipertensiv trebuie continuat toată viaţa, sub îndrumarea periodică a unui medic. În unele cazuri, dozele de medicamente pot fi corectate, în funcţie de evoluţia bolii, de efectele adverse sau de alte boli/complicaţii survenite în timp.

Adesea, scăderea greutăţii corporale în cazul supraponeralităţii sau a obezităţii scade semnificativ valorile crescute ale tensiunii arteriale, permiţând reducerea medicaţiei.

Tratamentul medicamentos constă în utilizarea următoarelor clase de medicamente:

– diuretice (furosemidul, nefrixul, indapamida)

– blocante ale canalelor de calciu (nifedipina, felodipina, amlodipine)

– beta-blocante (metoprolol, nebivolol, propranolol)

– inhibitori de enzime de conversie (captopril, enalapril, perindopril)

– sartani (losartan, candesartan, irbesartan)

– inhibitori de tip central (clonidina, rilmenidina)

Se începe cu monoterapie, preferându-se iniţial administrarea unui diuretic. Dacã nu se obţin valorile tensionale dorite, se combină două clase de substanţe, de obicei un diuretic şi beta blocant sau inhibitor de enzimă de conversie. La nevoie se va adãuga a treia clasă de substanţe hipotensoare.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel