Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi și miere pe stomacul gol, timp de șapte zile

Condiment, aliment si “medicament”, usturoiul e cunoscut si recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, de la tratarea racelilor, detoxifiere si prevenirea infectiilor, pana la scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului rau si prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Pentru ca beneficiile lui sa fie maxime, medicii spun ca trebuie respectate anumite conditii in ceea ce priveste prepararea si consumarea acestui condiment.

“Usturoiul contine compusi sulfurati, dintre care alicina este cea mai activa substanta. Acesti compusi sunt cunoscuti de foarte multa vreme pentru efectele lor terapeutice: scaderea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului rau, efect anti microbian, combaterea micozelor cutanate, prevenirea racelilor, stimularea imunitatii (ca si alte plante similare, hrean, ceapa etc.)”, explica medicul nutritionist Corina Zugravu.

De ce este mai eficient atunci cand il mananci inainte de micul dejun? Pentru ca bacteriile sunt supraexpuse dimineata, astfel incat acestea nu se pot apara impotriva puterii sale extraordinare.

Se consuma la cinci-zece minute dupa ce a fost zdrobit

Usturoiul poate fi gasit si sub forma de praf, granule sau deshidratat, insa consumat in stare naturala, crud, este cel mai sanatos. Nutritionistii recomanda sa fie zdrobit si consumat dupa cinci-zece minute, intrucat, spre deosebire de alte plante sau legume, prin oxidare se activeaza principiile active.

In ceea ce priveste cantitatea, niciodata nu este prea mult. “Pentru a beneficia de efectele pozitive, se recomanda cel putin o capatana de usturoi pe zi. Respiratia urat mirositoare sau mirosul specific al transpiratiei sunt efecte adverse minore in comparatie cu beneficiile. Pentru ca poate fi mai greu de digerat, se recomanda scoaterea partii din mijloc, mai iute, sau invelirea lui in folie de aluminiu si coacerea timp de 10-15 minute, fara degradarea substantelor”, recomanda nutritionistul Corina Zugravu.

Usturoiul isi pastreaza pro prietatile cat timp este proaspat, astfel ca trebuie depozitat intr-un loc uscat, la o temperatura in jur de 18°C pentru a nu incolti.

Un mod grozav de a introduce usturoiul in alimentatia zilnica consta in amestecarea acestuia cu miere:
1. Taie cubulete 2-3 catei de usturoi.
2. Amesteca totul cu o lingura de miere.
Consuma zilnic acest amestec si vei incepe sa te simti mai energic si mai sanatos in decurs de numai o saptamana.
Cum sa obtii un tonic pe baza de usturoi impotriva gripei
Daca ai o piele sensibila, se recomanda sa porti manusi de plastic la prepararea acestei retete. In plus, evita sa te freci la ochi dupa folosirea ingredientelor, intrucat unele uleiuri pot provoca eruptii sau arsuri cutanate.
Ingrediente
• Jumatatea unei cepe galbene taiata in bucati mari
• 5 catei de usturoi tocati in bucati mari
• 2 ardei iuti rosii tocati in bucati mari
• 1 lingura cu varf de ghimbir tocat in bucati mari
• Sucul unei lamai
• Otet de mere organic nefiltrat
Instructiuni:
1. Rastoarna ceapa tocata intr-un borcan cu capac avand un gramaj cuprins intre 350 ml si 500 ml.
2. Adauga peste usturoiul tocat.
3. Rastoarna apoi ardeii iuti cu tot cu seminte.
4. Presara peste un strat subtire de ghimbir tocat.
5. Stoarce lamaia separat intr-un bol, indeparteaza semintele, apoi toarna sucul peste continutul borcanului.
6. Completeaza apoi cu otet de mere pana ce borcanul se umple aproape complet.
7. Insurubeaza capacul borcanului si depoziteaza-l in camara.
8. Tonicul tau pentru raceala, gripa si dureri in gat este gata de utilizare!

Nu se recomanda celor cu gastrita si ulcer

Exista insa si anumite persoane care nu pot profita de beneficiile acestuia: bolnavii de gastrita, ulcer (din cauza hiperaciditatii sale) sau cei care sunt alergici.

Studiile efectuate de-a lungul timpului nu au relevat efecte adverse majore, cel mult disconfort gastric, greata, ameteli usoare, dureri de cap, transpiratie intens mirositoare.

Pentru a scapa de mirosul neplacut, dupa consumul unui preparat ce contine usturoi, mestecati cateva frunze de patrunjel sau menta proaspata.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel