joi, iunie 30, 2022

Zmeura este un fruct care se caracterizează prin faptul că este bogat în diverși compuși bioactivi, precum antocianine, quercetina, vitamina C și elagitanine, care ajută la prevenirea diferitelor boli cronice precum diabetul, obezitatea, problemele cardiace și cancerul.

Aceste beneficii se datorează faptului că acești compuși acționează ca antioxidanți în organism, luptă împotriva formării radicalilor liberi și ajutând celulele să lupte și să se recupereze de stresul oxidativ.

Te-ar mai interesa: Când să vă faceți griji pentru o durere de stomac?...

Zmeura este bogata si in fibre, vitamine si minerale, putand fi consumata in forma sa naturala, deshidratata sau congelata. În plus, cu frunzele plantei de zmeură, se poate prepara și un ceai care oferă diverse proprietăți medicinale.

Consumul regulat de zmeură poate oferi diverse beneficii pentru sănătate, acestea sunt:

1. Are grijă de inima ta

Zmeura este bogata in polifenoli, compusi cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii, care ajuta la scaderea colesterolului „rau” LDL.

Acest lucru previne formarea plăcilor de ateroscleroză și, la rândul său, apariția unor boli de inimă precum ateroscleroza, infarcturile, tromboza sau accidentul cerebrovascular (ACV).

Te-ar mai interesa: Consumă acest sirop pe stomacul gol. Lidia Fecioru...

2. Reglează tensiunea arterială

Antocianina prezentă în zmeură ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, deoarece previne vasoconstricția arterelor și favorizează relaxarea acestora, contribuind astfel la scăderea tensiunii arteriale.

În plus, este și un fruct bogat în potasiu, un mineral care crește excreția de sodiu prin urină, reglând astfel tensiunea arterială. Aflați despre alte alimente bogate în potasiu.

Te-ar mai interesa: Cum arată regimul lui David Popovici. A exclus ace...


3. Te ajută să slăbești

Zmeura furnizează fibre organismului, care ajută la creșterea sațietății și la scăderea foametei, deoarece întârzie golirea gastrică. În plus, oferă puține calorii și au un conținut scăzut de carbohidrați, putând fi incluse într-o dietă pentru a pierde în greutate.

În plus, antocianinele acționează ca un agent anti-obezitate, ajutând la modificarea metabolismului grăsimilor, reducând inflamația, crescând consumul de energie și favorizând oxidarea grăsimilor acumulate, reducând acumularea acesteia în organism.

Te-ar mai interesa: Atenție la acest medicament! Medicul Mihai Craiu t...

4. Previne diabetul

Potrivit unor studii, antocianinele și acidul elagic prezente în zmeură ar putea stimula secreția de insulină, pe lângă faptul că acționează ca antioxidanți și antiinflamatorii în organism.[1]

La fel, fibra prezentă în acest fruct ajută și la încetinirea absorbției zahărului din alimente în intestin, evitând vârfurile mari ale glicemiei, motiv pentru care este considerat un aliment cu indice glicemic scăzut.

Te-ar mai interesa: Pacientă cu cancer terminal, diagnosticată după 13...

5. Ajută memoria și concentrarea

Polifenolii prezenți în zmeură ajută la prevenirea leziunilor cerebrale și pierderea memoriei asociate cu vârsta, deoarece îmbunătățesc circulația sângelui în creier, reduc stresul oxidativ și inflamația, favorizând concentrarea și, de asemenea, prevenind apariția unor boli neurodegenerative precum Alzheimer, de exemplu.

6. Previne cancerul

Consumul regulat de zmeura previne formarea radicalilor liberi, scade inflamatia din organism si ajuta celulele sa lupte si sa se recupereze de stresul oxidativ, deoarece este bogata in polifenoli si alti compusi bioactivi care inhiba proliferarea celulelor tumorale, reducand riscul unor tipuri. de cancer, cum ar fi colon, prostată, sân, endometru și epiteliu.

7. Îmbunătățete sistemul imunitar

Zmeura este o sursa excelenta de vitamina C, un micronutrient care ajuta la cresterea celulelor de aparare ale organismului, scade stresul oxidativ si favorizeaza productia de globule albe, ajutand la combaterea microorganismelor patogene pentru organism.

8. Încetinește îmbătrânirea prematură

Aportul de vitamina C din zmeura ajuta si la intarzierea imbatranirii premature a pielii, intrucat favorizeaza productia de colagen in organism, o proteina care ajuta la mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii, prevenind formarea ridurilor si a liniilor de expresie.

În plus, polifenolii previn deteriorarea radicalilor liberi asupra celulelor pielii, inversând daunele cauzate de razele ultraviolete sau de alți poluanți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private