luni, ianuarie 30, 2023

Ce se întâmplă dacă nu mănânci când îți este foame. Concluzia sepcialistului e clară: „Ficatul pune la bătaie rezervele de glucoză ca să mențină glicemia. Avem 600 g glucoză depozitată în ficat și în mușchi, care asigură rapid energia necesară organismului. Dacă ele s-au epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grăsime din corp”

Foame este normală și naturală. Revine în maxim trei ore de la ultima masă consumată, iar oamenii trebuie să învețe să o tolereze.

Te-ar mai interesa: De ce apare pofta de murături în sarcină? Adevărul...

Ce se întâmplă dacă nu mănânci? Medic nutriționist: „Se pun la bătaie rezervele…”

Dr. Mihaela Bilic spune ce se întâmplă dacă nu mâncăm. Ea spune că în absența aportului alimentar, ficatul pune la bătaie rezervele de glucoză ca să mențină glicemia. Când s-a epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grăsime din corp, pe care ficatul le transformă tot în glucoză.

E periculos să stai nemâncat o zi întreagă?

„Pentru că am auzit de nenumărate ori că nu e bine să sari peste mese. Ni s-a spus că un organism care a fost înfometat va asimila mai multe calorii și se va îngrășa mai repede. Apoi mai există teama că ne scade glicemia dacă nu mâncăm”, potrivit dr. Bilic.

Suntem obligați să avem 3 mese plus 2 gustări chiar dacă nu ne e foame?

„Adevărul este că nutriționiștii sunt de vină pentru apariția unui fenomen fără precedent: mâncatul preventiv. Ce înseamnă asta? Că mâncăm înainte să ne fie foame, de frică să nu ne fie foame!”, spune medicul.

Te-ar mai interesa: Medic român: Două semne care ar trebui să ne ridic...

Să stabilim 2 ecuații de bază ale metabolismului uman, valabile din epoca de piatră, când nu existau nutriționiști:

Foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea; este neplăcută și nu putem uita de ea, tocmai că scopul e să ne determine să mâncăm; chiar dacă pentru moment o ignorăm, foamea revine în cicluri de 2-3 ore pe tot parcursul zilei.
Nu contează dacă mănânci sau nu dimineața, după 3 ore îți este iarăși foame. Nu putem scăpa de foame, așa că trebuie să învățăm să o tolerăm, să trăim cu ea. Și să o satisfacem doar când este intensă: pe o scară de la 0 la 10, mâncați doar dacă vă este foame de nota 6-7.
Corpul nostru funcționează exclusiv cu glucoză, iar nivelul glicemiei este o constantă a organismului, menținută de hormoni și de ficat. Glicemia crește după masă, mai ales dacă am mâncat făinoase sau zahăr, însă nivelul ei revine rapid la normal.

Te-ar mai interesa: Ce se petrece în corp dacă bei aceast suc în fieca...

Ce se întâmplă dacă nu mâncăm?

În absența aportului alimentar, ficatul pune la bătaie rezervele de glucoză ca să mențină glicemia. Avem 600 g glucoză depozitată în ficat și în mușchi, care asigură rapid energia necesară organismului. Dacă ele s-au epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grăsime din corp, pe care ficatul le transformă tot în glucoză.

Am fost proiectați în timpuri în care mâncarea nu era garantată. Știm să facem față la foame și singurul lucru care se întâmpla atunci când NU mâncăm, este că se topesc rezervele de grăsime. Ori tocmai asta ne dorim când vine vorba de slăbit!

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Zicala ”gras și sănătos” e cât ...

Dr. Bilic: Cu cat mâncăm mai rar și mai puțin, cu atât ficatul este obligat sa apeleze la rezerve

Concluzia: cu cat mâncăm mai rar și mai puțin, cu atât ficatul este obligat sa apeleze la rezerve. Logica e simplă, dacă voi aduceți “combustibil” din exterior, grăsimea va rămâne neatinsă.

La o foame de nota 3-4, nu vă cheltuiți bugetul de calorii pe alimente de proastă calitate sau pe ronțăieli ultraprocesate, mai bine așteptați câteva ore. Senzația de foame se educă asemenea unui mușchi, prin exercițiu veți putea rezista fără gustări între mese.

Te-ar mai interesa: Vitamina la care au deficit 60% dintre adulți și c...

Doar copiii în creștere au nevoie de 3 mese plus 2 gustări

În realitate doar copiii în creștere au nevoie de 3 mese plus 2 gustări. Noi, ca adulți, trebuie să fim înțărcați…altfel riscăm să creștem în lățime, nu în înălțime”, a scris medicul nutriționist pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private