Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă nu mănânci suficientă sare. Risc de deces prematur

consumul excesiv de sare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tensiune crescută de la consumul de sare

Pentru a vă proteja sănătatea, doriți să vă limitați consumul de sare, dar noile cercetări sugerează că nu trebuie nici să o restricționați prea mult.

Fiind esența oricărui fel de mâncare savuroasă, sarea este cel mai popular condiment. Fie că o presărați pe cartofi prăjiți, fie că o folosiți pentru a spori aroma sosului pentru paste pe care îl folosiți cel mai des, cu siguranță aveți o solniță în dulapul din bucătărie. În timp ce acest ingredient simplu ar putea să vă bucure papilele gustative, sistemul dvs. cardiovascular nu se simte la fel. Cu toate acestea, un nou studiu sugerează acum că s-ar putea să nu doriți să o reduceți prea mult.

Potrivit NHS, adulții nu ar trebui să consume mai mult de șase grame de sare pe zi, ceea ce reprezintă echivalentul unei lingurițe.

Cu toate acestea, pacienții cu insuficiență cardiacă moderată sau severă – o afecțiune care înseamnă că inima nu poate pompa sângele în organism în mod corespunzător – ar trebui să nu depășească două grame pe zi, potrivit The Heart Failure Society of America.

Ce se întâmplă dacă nu mănânci suficientă sare

Motivul pentru care condimentul comun trebuie consumat cu prudență se reduce la faptul că excesul de sodiu este capabil să crească tensiunea arterială.

Îngrijorător este faptul că o valoare ridicată poate pune bazele unor afecțiuni precum insuficiența cardiacă și atacurile de cord.

Blood Pressure UK explică: „Dacă aveți deja tensiune arterială ridicată, prea multă sare o va crește și mai mult și poate însemna că medicamentele pentru tensiune arterială pe care le luați nu funcționează la fel de bine cum ar trebui.”

Cu toate acestea, noi cercetări sugerează că un consum prea mic de sare poate crește de fapt riscul de deces prematur la pacienții cu insuficiență cardiacă.

Noul studiu, care va fi prezentat joi la summitul anual al Colegiului American de Cardiologie, a constatat că limitarea aportului de sodiu din alimentație la mai puțin decât recomandarea obișnuită a fost contraproductivă.

Analizând datele din nouă studii clinice anterioare, cercetătorii au evaluat eficacitatea diferitelor niveluri de restricționare a sodiului la pacienții cu insuficiență cardiacă.

Când au fost combinate, studiile au avut date de la aproape 3.500 de pacienți cu insuficiență cardiacă.

Echipa de cercetători a descoperit că cei loviți de insuficiență cardiacă cu un aport de sodiu sub 2,5 grame pe zi aveau cu 80% mai multe șanse de a muri, în comparație cu cei cu un obiectiv peste acest prag.

În părțile mai restrictive ale cercetării, ratele de sodiu au variat de la aproximativ 1,2 la 1,8 grame pe zi.

Cercetătorii nu au observat o tendință de creștere a numărului de spitalizări în rândul pacienților care au urmat diete mai restrictive.

Limitarea sodiului este în continuare calea de urmat

Dr. Anirudh Palicherla, care a condus studiul, a declarat: „Limitarea sodiului este în continuare calea de urmat pentru a ajuta la gestionarea insuficienței cardiace, dar cantitatea de restricție a fost dezbătută.

„Acest studiu arată că ar trebui să se pună accentul pe stabilirea unui nivel sigur de consum de sodiu, în loc să se restricționeze excesiv sodiul.”

Echipa de cercetare îndeamnă acum comunitatea științifică să discute în continuare despre țintele optime pentru sodiul alimentar la persoanele cu afecțiuni potențial mortale.

Pentru moment, ei au recomandat ca oamenii să ia în considerare limitarea aportului de sodiu prin consumul mai multor fructe și legume proaspete, în timp ce gătesc cu ingrediente de bază.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel