Sari la conținut

AVERTISMENT: milioane de oameni trăiesc cu un ucigaș tăcut nediagnosticat. Cele 4 semne pe care să NU le ignori niciodată

Simptome insuficiență cardiacă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome insuficiență cardiacă

AVERTISMENT: milioane de oameni trăiesc cu un ucigaș tăcut nediagnosticat. Ratele de insuficiență cardiacă au crescut în toată Europa, avertizează experții.

Oamenii de știință suedezi susțin că boala mortală afectează aproximativ 64 de milioane de oameni din întreaga lume, mulți nefiind diagnosticați.

Milioane de oameni trăiesc cu un ucigaș tăcut nediagnosticat

„Povara, riscurile și costurile pacienților evidențiază o nevoie urgentă de îmbunătățire a managementului. Este un domeniu pe care factorii de decizie trebuie să-l acorde prioritate atunci când planifică asistența medicală pentru pacienții cu insuficiență cardiacă”, a declarat dr. Anna Norhammar, de la Institutul Karolinska din Stockholm.

Insuficiența cardiacă apare atunci când organul nu este capabil să pompeze sânge în jurul corpului în mod corespunzător, de obicei pentru că a devenit prea slab sau rigid. Afecțiunea este adesea cauzată de un set de probleme asociate cu inima, inclusiv boala coronariană, hipertensiunea arterială și problemele de ritm cardiac.

De obicei, se dezvoltă la o vârstă mai înaintată și se agravează treptat, dar, deși nu există nici un tratament, simptomele pot fi controlate ani de zile cu medicamente, intervenții chirurgicale sau un stimulator cardiac.

Semnele bolii includ:

Avertisment: Insuficiența cardiacă pune o mare presiune asupra asistenței medicale

Cel mai recent studiu, publicat în jurnalul medical Heart, este cel mai mare de acest gen. Cercetătorii au urmărit dosarele de sănătate pentru peste 620.000 de persoane cu insuficiență cardiacă în 11 țări, între 2018 și 2020.

Țările studiate au fost Suedia, Norvegia, Marea Britanie, Belgia, Germania, Elveția, Italia, Spania, Portugalia, Israel și Canada. Vârsta medie a pacienților a fost de 75 de ani, 55 la sută fiind bărbați. Mai puțin de 1,5% dintre britanici au suferit de boală – aproximativ 900.000 în total.

Rata insuficienței cardiace din Marea Britanie a fost cea mai mică proporție de țări studiate pe continent și mai puțin de jumătate din țara cel mai grav afectată, Portugalia.

Aproximativ 42% au avut „fracție de ejecție a ventriculului stâng conservată”, care apare atunci când camera sau ventriculul stâng inferioară nu se poate umple corect cu sânge. Acest lucru reduce cantitatea de sânge pompată înapoi în organism.

Jumătate aveau boală cardiacă ischemică, 44% aveau ritm cardiac neregulat și puțin peste o treime avea diabet. Din cei 170.000 a căror funcție renală a fost măsurată, jumătate aveau boală cronică de rinichi moderată până la severă.

„Riscurile de internare anuală în spital au fost cele mai mari pentru cei cu insuficiență cardiacă și boală cronică de rinichi. A fost mai mic pentru cei cu alte boli cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic, accident vascular cerebral și boala arterelor periferice. Rata anuală de deces a fost de 13%. Tratamentul preventiv ar trebui să se concentreze în primul rând pe oprirea agravării în continuare a insuficienței cardiace și a funcției renale”, a spus dr. Norhammar.

Îngrijirea spitalicească costă cel mai mult pentru cei cu boli de inimă și rinichi și mai mult decât cei care decurg din boala coronariană și accident vascular cerebral.

Care sunt cele patru simptome ale insuficienței cardiace

Cele mai frecvente simptome ale insuficienței cardiace sunt:

  • dispneea – aceasta poate apărea după activitate sau în repaus; poate fi mai rău când stai întins și te poți trezi noaptea având nevoie să-ți tragi respirația
  • oboseală – s-ar putea să te simți obosit de cele mai multe ori și să găsiți exercițiile epuizante
  • gleznele și picioarele umflate – aceasta este cauzată de acumularea de lichid (edem); s-ar putea să fie mai bine dimineața și să se agraveze mai târziu în cursul zilei
  • amețeală și leșin

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel